Okul öncesinde lego'lu eğitim modeli başlıyor
Çocukların ellerinden düşürmediği LEGO oyuncaklar, İzmir'deki Çakabey Okulları'nda LEGO Education (LEGO eğitim ) ürünleri ile eğitim aracı olarak kullanılmaya başlandı. Kurumun Bilim ve Yaratıcı Programlar Koordinatörü Oğuzhan Köse, "LEGO eğitim setleri sayesinde öğrencilerimizin kendilerini ifade etme yeteneklerinde, sayısal ve sözel zekalarında ciddi gelişmeler kaydedildi
Okul öncesi eğitimde kullanılan LEGO Education ürünlerinin, hem sözel hem de sayısal zekayı geliştirerek, yaratıcılığı ön plana çıkarttığını belirten Özel Çakabey Okulları Bilim ve Yaratıcı Programlar Koordinatörü Yüksek Astronom Oğuzhan Köse, LEGO atölyesindeki eğitimi anlattı. Okullarında kullandıkları LEGO Education ürünlerinin, çocuklarımızın günlük yaşamlarında kullandıkları LEGO ürünlerinden farklı olduğunu belirten Köse, ürünlerin sınıf içi kullanıma yönelik olduğunu söyledi. LEGO Education ürünlerinde eğitimciler için hazırlanmış müfredatlar bulunduğunu anlatan Köse, "Çocuklar LEGO'yu kullanarak daha hızlı öğreniyorlar. Bu çalışmaları LEGO'nun eğitim modeli olan 4-İ yani ilişkilendir, inşa et, irdele, ilerlet kuramı ile anlatabiliriz" dedi.
BU YAŞ GRUBUNDA ÇOCUKLAR DOĞAL BİRER BİLİM ADAMIDIR
Köse, "Çocukların en hızlı öğrendiği ve yaratıcılıklarını kullandıkları, dönem okul öncesidir. Yaş özellikleri sebebiyle her şeyi merak ederler, araştırırlar, sonuç almaktan vazgeçmezler ve üstelik yaratıcılıkları ön yargılar ile sınırlanmamıştır. Bunların hepsi bilim insanlarının özellikleridir. Bu yüzden Çakabey'de LEGO Education atölyelerimizi daha üst sınıflar için değil, anaokullarımız için kurduk. Nitekim grafik oluşturmaktan üç boyutlu uzaysal algılama çalışmasına kadar öğrencilerimizin ortaya çıkardıklarına inanamazsınız. LEGO atölyemizde öğrencilerimizden oluşturdukları modelleri anlatmalarını da istiyoruz. Bu bölümde öğrenciler kendi kişisel özelliklerini ortaya çıkarıyorlar. Bu da öğrencilerin ifade etme yeteneğini arttırıyor. Önce LEGO'larla model yaratıyor ve bu sayede sayısal zekalarını geliştiriyorlar. Ardından yarattıkları modeli anlatarak sözel zekalarını geliştiriyorlar" diye konuştu.
OTOKONTROL ÖĞRENİYORLAR
Bu yöntemle öğrencilerin okul öncesinde yaratıcılığın yanı sıra sunum yapmayı da öğrendiklerinin anlatan Köse, "Öğrencilerin görseli hazırlaması ve ardından bu görseli somut olarak anlatması okul öncesi yaş grubu için oldukça önemlidir. Ders sonunda LEGO'ları toplayan öğrenciler, bu çalışmanın bir ders olduğunu da algılıyorlar. Bu da öğrencilerde otokontrolü sağlıyor. Okul öncesinde bu tarz bir çalışmanın Türkiye ve Avrupa'da nadir uygulandığını söyleyebiliriz" dedi.
BUGÜNÜN ÇOCUKLARIN YÜZDE 65'İ İCAT EDİLMEMİŞ MESLEKLERDE ÇALIŞACAK
Bugünün çocuklarının henüz bilmediğimiz mesleklerde çalışacaklarını anlatan Köse, "Çocuklarımızın yüzde 65'i belki de henüz icat edilmemiş mesleklerde çalışacaklar. Teknoloji çok hızlı ilerliyor. Önceden bir çocuk lisede bilgisayar mühendisi olmaya karar verirdi. Ama bugün çocuklar anaokulunda program kodlamasını öğreniyor. Teknolojiye çok hakimler. Bu bağlamda baktığımızda çocukların yaratıcılıklarını ön plana çıkarmamız lazım. Bizim de amacımız okul öncesinde 21. yüzyıl becerilerini öğrencilerimize kazandırabilmek. LEGO'ların kullanıldığı bu eğitim fırsatıyla çocuklar hem yaratıcılığı ön plana çıkarıyor, matematik ve fen bilimlerini çok iyi kullanıyorlar hem de sosyal becerilerini arttırıyorlar. Ailelere de tavsiyemiz okul öncesi dönemde evde de oynarken çok parçalı ürünleri tercih etmeleri, çocuklara oyun talimatları vermeyerek onların kendi düşüncelerini oyuna aktarmalarına izin vermeleri ve düşüncelerini anlatacakları ortam oluşturmalıdır. " şeklinde konuştu.
ÇOCUKLAR DİSCOVERY CORNER İLE İSTEDİKLERİ HER YERDELER
Atölyede bulunan Discovery Corner hakkında da bilgi veren Köse, şöyle konuştu: "Harekete duyarlı kameralarımız var. Böylelikle çocuklar orada hareket ettikleri zaman açılan temaya göre istediğimiz ortama girebiliyor. Duvarlarda orman yaratıp, yerden bir göl yapabiliriz ve çocukları ormanın içine sokmuş gibi ders işleyebiliriz. Trafik kurallarını işlemek istediğimizde bir şehir ortamı yaratabiliriz. Meslekleri işliyorsak, o alanı bir ameliyathane ya da uçağa çevirebiliriz. Tamamen farklı bu eğitim modeli ile öğrenciler, derste ne işlenecekse o ortamın içine girebiliyorlar."
E Okul Eğitim Bilgileri
- 'Kontrolsüz teknoloji' çocuklarda davranış bozukluğu sebebi
- "Benim çocuğum yapmaz" demeyin!
- Anaokulu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Astronot Foreman öğrencilere: “Asla Vazgeçmeyin”
- Bu lisede öğrenciye değil, veliye sınav yapılıyor
- Bu okulda öğrenciler 4 ayda 13 bin kitap okudu
- Bütün çocuklar yetenekli midir?
- Çocuğunuzdaki özgül öğrenme güçlüğüne dikkat!
- Çocuk gelişiminde kıyafet neden önemli?
- Çocuk yaşta bilişim kültürünü aşılamak gerekli mi?
- Çocuk Yetiştirirken Dikkat Edilecek Hususlar
- Çocuklarda 3 yaş eğitimi olmalı mı?
- Çocuklarda öğrenmeye karşı sevgiyi yok eden sebepler
- Çoçuklarda dikkat eksikliğinin belirtileri nelerdir?
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ne zaman başlar?
- Dil Öğrenmede En Kazançlı Dönem 2-7 Yaş Arası
- Eğitim sorunlarına hipnozlu çözüm
- Erken Çocukluk Eğitim Programlarının Nitelikleri
- Fazla övgü çocuğunuzu narsist yapabilir
- Hangi Liseler Daha İyidir
- Her karne için hediye almak gerekiyor mu?
- Hiperaktivite, erkek çocuklarda daha sık görülüyor
- İlkokul çocuğu, okula ve ödevlerine nasıl motive edilmeli?
- İnternet Çocuklarda Yeni Bir Dünya İnşa Ediyor
- İyi bir okul ve iyi bir kariyer, mutlu yaşam demek
- Kaliteli eğitim sistemine sahip ülkelerin sırrı ne biliyor musunuz?
- Karne Nasıl Okunmalı?
- Karnede ödül-ceza anlayışıyla yarıyıl tatili geçirilmez
- Kırık Notların Sebebi İyot Eksikliği Olabilir
- Lise öğrencisinin maket tekneleri 2 bin liraya satılıyor