Solak öğrenciler erken yaşta destek istiyor



Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güneş: "3-6 yaş arasındaki solak çocukların eğitimi ve kişisel gelişimine daha fazla önem verilmeli".

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, solak çocuklarda şaşılık, kekemelik ve disleksi (öğrenme bozukluğu) gibi durumların görülme olasılığının daha yüksek olduğunu belirterek, "3-6 yaş arasındaki solak çocukların eğitimi ve kişisel gelişimine daha fazla önem verilmelidir" dedi.

Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okuma, yazma ve öğrenmede sorun yaşayan, bu becerilerini yeterince geliştiremeyen öğrenciler bulunduğunu, bunların başında da solakların geldiğini söyledi.

Solaklığın, "sağ el yerine sol eli kullanma ve sola yatkınlık" şeklinde açıklanmasına karşın, solakların sadece sol elini değil, sol gözünü, kulağını ve ayağını da baskın kullandığına dikkati çeken Güneş, "Solaklar, günlük etkinliklerde özellikle yazı yazmada sol eli, yürürken sol ayağı, müzik dinlerken, telefon kullanırken sol kulağı tercih ederler. Sol ceplerini kullanmayı ve eşyaları sol kolla taşımayı severler. Solakların bazı spor dalları ve sanatsal çalışmalarda diğer kişilere göre daha başarılı oldukları bilinmektedir" diye konuştu.

"Erken yaşta destek önemli"

Eğitim sürecinde ihmal edilen solak öğrencilerin, kısa sürede başarısızlıkla yüz yüze gelebildiklerine işaret eden Güneş,"Araştırmalar erken yaşlarda desteklenmeyen solak çocukların derslerde daha başarısız olduğunu göstermektedir. Yani solak öğrencilerin eğitimi özen isteyen bir konu olup burada öğretmen ve aileye önemli görevler düşmektedir" ifadesini kullandı.

"Solak öğrenci, sıranın soluna oturtulmalı"

"Sınıfta yazı yazma ve kol hareketlerini daha rahat kullanması için solak çocukların oturma biçimine ve yerine dikkat edilmelidir. Solak öğrenciler sıranın veya masanın sol başına ya da diğer öğrencilerin soluna oturtulmalıdır. Yazı tahtasını soldan rahat görebileceği bir yer seçilmelidir. Solak öğrenciler defterin sol sayfalarına daha rahat yazmaktadırlar. Bu nedenle bazı ödev ve etkinlikler için defterin sol sayfaları veya tek yaprak kağıt kullanmaya dikkat edilmelidir. Spiral ciltli defter ve kitaplar solak öğrencilere uygun olmadığından bu tür materyallerden kaçınılmalıdır çünkü tel ya da plastik spiraller öğrenci defterin sağ sayfasına yazı yazarken kolunu rahatsız etmektedir. Bu durum okumada da söz konusudur. Kitabın sağ sayfaları sol eliyle izleyen öğrenci için spiraller rahatsız edici olmaktadır."
E Okul Eğitim Bilgileri