Meslek okullarında iş sağlığı ve güvenliği eğitimi



Millî Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında öğrencilerde iş sağlığı ve güvenliği bilincinin geliştirilmesine ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.

Meslekî ve Teknik Eğitim ile İş Sağlığı ve Güvenliği genel müdürlükleri arasında imzalanan protokol kapsamında, meslek okullarında görevli 130 bin öğretmene iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilecek. Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlü Osman Nuri Gülay ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer’in imza koyduğu protokolle, öğrencilerde iş sağlığı ve güvenliği bilincinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Gerçekleştirilen protokol kapsamında; alan, ders ve modüllerde iş sağlığı ve güvenliği ile ilişkili olabilecek kazanım, öğretim programı ve ders içeriklerine yönelik program oluşturulması ve mevcutlarda ise geliştirme çalışmaları yapılacak.

İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili bilincin kazandırılmasına yönelik afiş, broşür vb. materyallerin geliştirilmesi ve dağıtımı yapılarak, il/ilçe meslekî eğitimden sorumlu şube müdürleri, okullarda görev yapan iş güvenliği uzmanları, öğretmenler ve yöneticilere yönelik eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Yapılan protokolle, güvenli okul kriterleri belirlenerek okullarda örnek fiziki düzenlemeler yapılacak. Ayrıca; meslekî ve teknik eğitim verilen atölye ve laboratuvarlarda kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımları içeren “Eğitim Materyali” tasarlanması ve dağıtımı yapılacak. İş sağlığı ve güvenliği konusunda öğretmenlere 6331 sayılı Kanun hakkında bilgilendirmeye yönelik hizmet içi eğitimler düzenlenecek.

Hedef “sıfır” iş kazası

Protokol imza töreninde konuşan Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlü Osman Nuri Gülay, öğrenciler için çok önemli bir protokole imza attıklarını belirterek, “Eğer bir yerde güzellik, huzur varsa orada mutlaka eğitim vardır. Eğitim, huzur ve güvenliğin olmadığı yerde kazaların olması kaçınılmazdır.” diye konuştu.

Gülay, Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde 3 bin 291 okulda 1 milyon 750 bin öğrencinin eğitim gördüğünü hatırlatarak, “Ülkemizin arzuladığı donanıma sahip eğitimli iş gücü yetiştirme gayreti içindeyiz. Bu protokolle, vereceğimiz ders ve aktaracağımız bilgilerle çocuklarımızın karşılaşabileceği iş kazalarının önüne geçeceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Meslekî ve teknik eğitim okullarında 135 bin civarında öğretmenin görev yaptığını dile getiren Genel Müdür Gülay şunları söyledi: “Bu öğretmenlerimizin İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne bağlı illerdeki uzmanlar tarafından iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim almalarını amaçlıyoruz. Bu eğitimi alan öğretmenlerimiz de bu bilgilerini derslerine girdikleri çocuklarımıza aktardıkları takdirde iş kazalarında sıfır rakamını inşallah yakalayacağımıza inanıyorum.”

Okullardaki atölye ve laboratuarlarda görülen eğitimi anımsatan Gülay, “İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü bu okullarımızda iş sağlığı ve güvenliği yönünden hangi tedbirlerin alınacağı konusunda destek verecek. Okulda alınacak bu eğitimle, öğrencilerimiz küçük ihmallerden sakınacak, böylece yaşanabilecek büyük iş kazalarını önlemiş olacaklar.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer ise, konuşmasında, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliğinin iyileştirilmesi, kültürünün geliştirilmesi ve farkındalığın ortaya çıkarılmasında yapılması gereken birçok çalışma olduğunu hatırlattı.

Eğitimin herkesin üzerinde mutabık kaldığı bir konu olduğunu belirten Özer, “İş sağlığı ve güvenliği konusunu, farkındalığın ortaya çıkarılmasında en önemli kilometre taşımız olarak görüyoruz. Gençlerimiz, iş hayatına atılmadan önce, çalışma kurallarını öğrendikleri gibi onlara iş sağlığı güvenliği tedbirlerinin alınması gerektiğini de öğrettiğimizde arzu ettiğimiz sıfır iş kazasına inşallah ulaşacağımızı ümit ediyorum.” diye konuştu.