Kodlama dersinin müfredatı nasıl olacak?



-"Kodlama dersi ile ilgili müfredat çalışmaları sonuçlanmak üzere. Önce pilot olarak farklı kademelerde başlayacağız"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, terörle mücadelede en önemli faktörlerden birinin, hayatın teröre rağmen devam etmekte olduğunu belirterek, "Bizim terörün oluşturmak istediği gündeme teslim olmayacağımızı, her birimizin sorumlu olduğumuz işlerimizi çok daha iyi bir şekilde yapmak için gayretlerimizi herkese göstermek." dedi.

Avcı, SETA Vakfı'nda düzenlenen "Türkiye'nin Eğitimde Kalite Stratejileri Fırsatlar ve Zorluklar" konulu konferansa katıldı.

Son günlerde sadece Türkiye'de değil, her yerde gündemde terörün öne çıktığını ifade eden Bakan Avcı, terör olaylarında şehit olan vatandaşlara, güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Belçika'da meydana gelen terör olaylarında yaşamlarını yitirenlerin yakınlarına taziyelerini ileten Nabi Avcı, "Terörle mücadelede en önemli faktörlerden biri, hayatın teröre rağmen devam etmekte olduğunu, bizim terörün oluşturmak istediği gündeme teslim olmayacağımızı, her birimizin sorumlu olduğumuz işlerimizi çok daha iyi bir şekilde yapmak için gayretlerimizi herkese göstermek. Bugün böyle bir konunun konuşuluyor olması da bence ayrıca yine teröre verilmiş bir cevaptır. Bizim için eğitim, çocuklarımızın gençlerimizin geleceği önemli ve biz onlar için her zamankinden daha fazla çalışmaya devam edeceğiz. Bugün bu toplantının verdiği temel mesajlardan biri de bu." değerlendirmesini yaptı.

OECD'nin düzenlediği PISA raporlarında, "Türkiye'deki öğrencilerin matematikte, okuduğunu anlamada çok gerilerde olduğu" yönündeki söylemin öne çıkarıldığını aktaran Avcı, bu bölümlerde sorunların olabileceğini vurgulayarak, "OECD'nin yayımladığı raporlara baktığımız zaman şunları da görüyoruz; Türkiye, 2003-2012 arasında matematik alanında yaklaşık 25 puanlık bir artış gösteriyor. Bu artış öğrencilere, 2003'e göre bir yarım yıl daha kazanmış olmaları anlamını taşıyor." ifadesini kullandı.

Dünya Bankası'nın bir raporunda ise Türkiye'nin 2003-2009 yıllarında hem okullaşma oranlarını hem de ortalama başarı puanlarını arttırdığına işaret edildiğini aktaran Bakan Avcı, aynı raporda Türkiye'nin, 2003'den bu yana özellikle daha yoksul halk katmanlarından gelen öğrenciler bazında fevkalede bir gelişme gösterdiğinin vurgulandığını söyledi.

Nabi Avcı, bunun da Türkiye'nin 2003'de beri eğitimde sosyal adaleti en hızlı geliştiren ülke olduğu anlamını taşıdığını kaydetti.

Hükümet Eylem Planı'nda Öğretmen Akademisi'nin de bulunduğunu hatırlatan Avcı, akademinin hem mesleğe yeni başlayanlar hem de mesleğini yürüten öğretmenlerin hizmetiçi eğitimlerine yol gösterecek, zemin oluşturacak bir kurum olarak hayata geçirileceğini dile getirdi.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca hazırlanan müfredat konusunda da ciddi adımlar attıklarını, konuya ilişkin çalışmaları paydaşların görüşünün alınması için görüşe açtıklarını anlatan Bakan Avcı, bununla ilgili öğrencilere soru sorulmasını eleştiren haberlere rastladığını belirterek, "Önce öğrencilere, öğretmenlerimize sormamız gerekir. Eskimiş olan müfredatın eksikliklerini en iyi bilenlere bunları sormamız gerekiyor tabii ki. Dolayısıyla doğru bir iş yapıyoruz." diye konuştu.

- Suriyeli öğrenci sayısı Finlandiya'nın 1,5 katı

Avcı, daha sonra sosyal medya üzerinden ve katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Suriyeli öğrencilerin eğitimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Nabi Avcı, burada 750 bin öğrencinin eğitiminin söz konusu olduğuna işaret ederek, "Eğitimde örnek gösterilen Finlandiya'nın toplam öğrenci sayısı 550 bin. Yani Finlandiya'nın toplam öğrenci sayısının 1,5 katı kadar bir yabancı nüfustan bahsediyoruz. Türkiye, şu anda 350 bin Suriyeli öğrenciye düzenli eğitim veriyor." şeklinde konuştu.

Suriyeli çocukların bir bölümünün kamplarda, bir bölümünün okullarda, bir bölümünün de sivil toplum kuruluşları, belediyelerin açtığı özel eğitim merkezlerinde eğitimlerini sürdürdüklerini anlatan Bakan Avcı, Milli Eğitim Bakanlığından, AB'den gelecek 3 milyar avroluk desteğin eğitimde ne kadarını kullanılması gerektiği konusunda bir rapor hazırlamaları istediğini de aktardı.

Nabi Avcı, şöyle konuştu:

"Yani biz AB'ye 'siz bize 3 milyar avro vereceksiniz, biz şu kadarını eğitimde şöyle harcayacağız' diyeceğiz. Çok basit, biz ihtiyacı olan özel okul öğrencilerine destek veriyoruz. Bir öğrencinin devlet okulunda okumasının maliyeti yıllık 3 bin 500 lira. Ama bu mevcut yapı içindeki maliyet. 750 bin çarpı 3 bin 500. Avrupa Birliği'ne 'uzun uzun döküm yapmanıza gerek yok' dedim. Biz çocuklarımıza 3 bin 500 lira harcıyoruz. Bu çocuklar için de 3 bin 500 lira harcadığımız zaman 750 bin öğrenci için ve bundan sonra sisteme girecek her bir Suriyeli çocuk için 3 bin 500 lira verin bize bakalım. Aramızda matematiği kuvvetli olanlar 750 binle 3 bin 500'ü çarpmışlardır. O verdikleri paranın tamamı bizim yaptığımıza yetmez, sadece Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu çocuklar için yaptıklarımızı karşılamaya yetmez. Diğer bakanlıkların yaptıkları ayrı."

Kodlama dersine ilişkin sorular üzerine ise Bakan Avcı, "Kodlama dersi konusunda Milli Eğitim Bakanlığının rahat bırakılmasını rica ediyorum" espirisini yaptı.

Kodlama dersi ile ilgili müfredat çalışmalarının sonuçlanmak üzere olduğunu bildiren Avcı, "Önce pilot olarak farklı kademelerde başlayacağız" bilgisini paylaştı.

- FATİH Projesi, dershane piyasasını bertaraf etti

FATİH Projesi'ne ilişkin de açıklamalarda bulunan Nabi Avcı, projenin çok iyi gittiğini, ancak paralel yapının "FATİH Projesi çöktü" şeklinde bir dezenformasyon yaptığını söyleyerek, "FATİH Projesi, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sayesinde, 10 milyar lira civarında tuttuğunu tahmin ettiğimiz bandrolsuz yardımcı ders kitabı ve dershane takviyesi piyasasını bertaraf etmiş olduk. Bu para velilerimizin cebinde kaldı" ifadelerini kullandı.

Tablet bilgisayar alımlarıyla ilgili yeni düzenlemeleri de yaptıklarını bildiren Avcı, Türkiye'nin internet erişiminde 4,5G'ye geçtiğini ve çocuklara dağıtılacak aparatları da buna uyumlu hale getirecek yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini, gecikmelerin bu nedenden kaynaklandığını belirtti.

Bakan Avcı, "10 milyon 600 bin tablet bilgisayarı ve belki bunlara eklenecek başka aparatları da teknolojik gelişmelere uyumlu olarak bugün sabah dünyaca ünlü bir bu sektörde çalışan kuruluşla görüşmemiz vardı. Dolayısıyla yeni teknolojileri de içerecek şekilde FATİH Projesi'nin donanım boyutunu zenginleştirmeye çalışıyoruz. 10 milyon 600 binle ilgili ihaleye yakında çıkacağız inşallah" şeklinde konuştu.