MEB, üstün zekalı çocuklara tabletle sınav yapacak



MEB, üstün zekalı çocuklara ilk kez tabletle sınav yapacak. Ailelerin, 'Çocuğum tablet kullanamıyor. Zekası düşük çıkacak' endişesi zeka testi sektörü yarattı. Sivri Zeka testi kitapları piyasada. TÜZDER Başkanı Coşkun, "Einstein olsa tabletle zekası düşük çıkabilir" dedi.

Türkiye'deki üstün zekalı çocukları erken yaşta keşfetmek için yapılan Bilim Sanat Merkezleri (BİLSEM) sınavlarına bu yıl ilk kez ilkokul 1. sınıflar da girecek. İlkokul 1, 2,3 ve 4. sınıfların girdiği sınavlarda 1. ve 2. sınıfların sınavının tablet bilgisayarla yapılması kararı alında. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 2015- 2016 öğrenci seçim sürecini belirleyen, 'Bilim ve Sanat Merkezleri Grup Tarama Sınavı'yla ilgili 81 il müdürüne talimat verdi.

Mini mini birlere tabletli sınav

Bakanlığın yeni düzenlemesiyle 1. sınıflar ve 2. sınıflar, elektronik tabletle, 3. ve 4. sınıf öğrencileri ise eski yöntemle sınava alınacak. 20 Ocak'a kadar başvuruların yapılabileceği sınavla ilgili, BİLSEM ve Rehberlik Araştırma Merkezleri'nde (RAM) yeterli sayıda hatta yedek tablet bulundurulması istendi. Kablosuz internet bağlantısının kontrol edilmesi ve sınav salonlarında 10 öğrenciye 2 öğretmenin gözetmenlik yapması istendi.

Bakanlık, 'Çocuk zorlanmayacak'

Bakanlık ayrıca sınavda kullanılacak tabletlerin, ülke genelinde sınav sonuçlanıncaya kadar sınav merkezlerinde saklanmasını da istedi. Sınav başvuruları 20 Ocak'a kadar devam edecek. Konuyla ilgili görüştüğümüz MEB'den üst düzey bir yetkili, "İlk defa tabletle bu tür bir sınav yapacağız. Dünyada da örneği yok. Tabletle sınav farkındalık yaratmak için yapılacak. Fatih Projesi'ndeki tabletler kullanılacak. Soru sızma ihtimali yok. Hayatında hiç tablet görmese de çocuk zorlanmayacak. Aileler, merak etmesin" dedi.

Zeka geliştiren etüt merkezi

Üstün zekalıların tespiti için ilk defa geçtiğimiz yıl öğretmenlerince tespit edilen 228 bin çocuğa uyguladığı, 'Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) Grup Tarama Sınavı' yeni bir sektör yarattı. Zeka arttırdığı iddiasıyla merkezi Gaziantep'te olan Çocuk Üniversitesi Etüt Merkezi adlı bir şirket, 'Kafayı Çalıştır', 'Sivri Zeka', 'Süper Zeka' test kitapları ve deneme sınavlarını piyasaya sürüldü. "BİLSEM Sınavı'na girecek çocuklara yüzyüze ve on line ders veren tek etüt merkezi halen Gaziantep'te faaliyet gösteriyor.

"Burada beyin nakli yapmıyoruz"

GAZIANTEP Etüt Merkezi Sahibi Mehmet Dur, "Test kitaplarıyla ilgili çok fazla talep alıyoruz. Kitapları şu anda biz de basan 2 yayınevi var onlardan alıyoruz. Önümüzdeki yıl yayınevi sayısının 20'yi bulmasını bekliyoruz. Türkiye'nin dört bir yanına günde ortalama 200 kargo gönderiyoruz. Bakanlığın yeni kararını destekliyoruz. 1 ve 2. sınıflara tablet daha iyi olur. Önce kitaptan çalışacaklar, sonra tabletten çözecekler. Burada bir beyin nakli yapmıyoruz. Herkes kendini geliştirdiği gibi beyin de kendini geliştirebilir. Bu soru tarzlarını çözerse çocuğun görsel olarak zekası da gelişiyor. Ceviz yiyince beynin gelişmesi gibi" dedi.

Ne Olmuştu? Son sınavda 2 bin dahi bulundu

MEB'in ilk kez geçen yıl öğretmenleri tarafından özel yetenekli olduğu düşünülen 2,3,4. Sınıf öğrencisi 228 bin 152 öğrenci merkezi sistem sınava alındı. İstatistiklere göre 2,3,4. sınıflardaki öğrenci toplamı 4 milyon 128 bindi. Bu yıl 1. sınıflar da dahil edildiği için 5 milyon çocuk içinden dahi çocuk aranacak. Geçtiğimiz yıl sınavda başarılı olan 14 bin 187 öğrenci bireysel tanılama için ayrıca teste alındı. Bireysel testi ise sadece 2 bin 607 kişi geçerek, BİLSEM'e kayıt hakkı kazandı. Dünya Sağlık Örgütü, çağ nüfusunun yüzde 2'sini üstün zekalı olduğu kabul ediyor. Buna göre, geçen yıl ilk kez yapılan sınavda 2,3 ve 4. sınıflardaki 80 binin üzerinde öğrencinin üstün zekalı çıkması gerekiyordu. 2 bin 607 öğrenci üstün zekalı çıkarken, oran da yüzde 2'den binde 0.63'e düştü. Türkiye genelinde halen 67 ilde 77 BİLSEM var. 2015-2016 eğitim öğretim yılında BİLSEM'lere devam edecek öğrenci sayısı, 19 bin 761 oldu.

"Einstein olsa zekası tablette düşük çıkabilir"

Tüm Üstün Zekalılar Derneği ((TÜZDER) başkanı Tunahan Coşkun trajedi komik durumu; "Tabletle sınav yapılması çok yanlış. Sınavın amacı, çocuğun kapasitesini ölçmek. Ayrıca Bakanlık daha önce aileleri,'çocuklarınızı erken yaşta teknolojik cihazlardan uzak tutun' diye uyardı. Aileler de, çocuklarını uzaklaştırdı. Bu önemli bir tezat.

Testte üstün çıkan üstün olmaz

Teknolojiyle 1 yaşında tanışan çocuk ile 6 yaşında sınava giren ama hiç tablet görmemiş çocuk testte aynı sonucu vermez. Bu çocukların ikisi de dahi olsa bile, tabletle haşır neşir olan çocuğun daha yüksek puan alır. Birinci sınıf yani 6 yaşında bir çocuk Einstein olsa bile, hiç bilgisayar görmediyse tabletle yapılan bu sınavda düşük zekalı çıkabilir. İyi bilgisayar kullanabilen bir çocuk ise zamanı daha hızlı kullanacağı için normal zekalı olsa da sınav sonunda üstün zekalı çıkabilir. Türkler'den başka yok Zekadan kastımız çocuğun ham zekası. Çocuğun, kurslarla ya da test kitaplarıyla sınava hazırlanması yanlış.

TÜZDER olarak, bize de binlerce aile, çocuklarını sınava hazırlamamız için geliyor. Geri gönderiyoruz. Zeka sınavına hazırlık olmaz. Bu çok trajik bir durum. Zeka sınavına hazırlanmak dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Türkiye'ye özgü bir durum yaşıyoruz " diye anlattı.