Lise nakillerinde taban puan şartı kalktı mı?



TEOG kapsamında açıköğretim lisesine yerleştirilen öğrencilerin 5 bini, ek yerleştirme hakkına rağmen örgün öğretime geçemedi. MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, bunun taban puan sınırından kaynaklandığını belirterek, çözüm için çalışma yapacaklarını söyledi.

TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düşük puan alan ya da tercih yapmayan öğrenciler, açıköğretim liselerine yerleştirildi. Bu öğrenciler için nakil günleri belirlendi. Bakanlık geçen günlerde açık lisede kalanlara bir nakil hakkı daha tanıdı. Başvurular 20 Ekim'de son buldu. Ancak açıköğretim lisesine yerleşen bazı öğrenciler ek yerleştirme tercihi yapmasına rağmen bir örgün öğretim kurumuna yerleşemedi. Okulların açılmasının üzerinden 1 aydan fazla zaman geçmesine rağmen çocuklarının eğitime başlayamadığını söyleyen bazı veliler isyan etti. MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada sorunun taban puan sınırından kaynaklandığını söyleyerek, yaklaşık 5 bin öğrencinin bu sorun yüzünden yerleşemediğini ve önümüzdeki günlerde çözüm için bir çalışma yapacaklarını belirtti. Kurt, şöyle dedi:

MESLEK LİSESİ İSTEMEDİLER

"TEOG kılavuzunda yerleştirme esasları belirtilmesine rağmen yerleşmeyen yaklaşık 10 bin öğrenci için geçen ay sonunda il ve ilçe komisyonlarınca yerleştirme çalışması yapıldı. Ancak 5 bin civarındaki düşük puanlı öğrenci meslek liselerine gitmek istemediklerinden yerleşmedi. Bu öğrencilerimiz için bazı meslek liselerimizi Çok Programlı Lise'ye (ÇPL) çevirerek küçük ama bizim için önemli sorunu çözmeye çalışacağız. Bu sorun taban puan sınırından kaynaklanıyor. Okullarda yeterli kontenjanımız olmasına rağmen 250 puanın altındaki bu öğrenciler yerleşemiyor. Normal nakil sürecinde de bu öğrencilerin boşalan yerlere yerleşmesi mümkün. Önümüzdeki günlerde bir çözüm üreteceğiz."