Danıştay: Din kültürü dersi, din eğitimidir



DANIŞTAY 8'inci Dairesi, Antalya'da bir ailenin, çocuğunun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması için açtığı davada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına atıfta bulunarak, dersin adı her ne kadar 'din kültürü ve ahlak bilgisi' olsa da içeriğiyle 'din eğitimi' olduğuna hükmetti.

Danıştay 8'inci Dairesi ilgili kararında, devletin eğitim ve öğretimle ilgili üzerine düşen görevleri yerine getirirken müfredatta yer alan bilgilerin nesnel ve çoğulcu şekilde aktarılmasına dikkat etmesi ve ebeveynlerin dini ve felsefi kanaatlerine saygı göstermesi gerektiğinin altı çizildi. Devletin dinler karşısında tarafsız kalarak bütün dinsel inançları eş değer görmesi gerektiğine vurgu yapılan kararda, "Öğretimde uygulanan müfredatın belirli bir din anlayışını esas alması durumunda bunun din kültür ve ahlak bilgisi dersi olarak kabul edilemeyeceği ve din eğitimi halini alacağı açıktır" denildi.

Umut verici

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Anadolu Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynel Can da, kararın Alevilerin zorunlu din dersine karşı yıllardır sürdürdüğü mücadele açısından umut verici olduğunu söyledi. Ailenin yıllardır hukuk mücadelesi verdikleri çocukları ise şu an lise 3'üncü sınıfa gidiyor.