Karne Nasıl Okunmalı?



Uzun bir dönemin ardından öğrenciler derslerde gösterdikleri ilgi ve tutumları ile sınavlardan aldıkları notları gösteren karneleri aldılar. Karneler için ‘nerde o eski karne günleri’ söylemlerini duyar gibiyim. Çünkü karneleri almadan e-okul üzerinden hemen hemen tüm notlar zaten görülüyor. Anne ve Babalar Karne notlarını e-okul üzerinden takip edip görmüş olsa bile öğretmenlerin kanaat notları ve sınıf içi performans notları ile son halini yine basılı karne üzerinde görmek için heyecanlanıyor.

Karne bir araç;

Her Anne Baba çocuğunun okulda başarılı olmasını istiyor. Karne notları kırık geldiğinde hayal kırıklığına uğrayanlarda oluyor. Ancak çocuğun okul başarısı sadece bir güne bağlı değil. Okul notlarındaki başarısızlık birçok nedene bağlı olabilir. Özelikle 1. Sınıf öğrencileri ilk yılsonu karneleri ile eve gelecekler. Karnelerindeki başarısız notların dikkat eksikliği, arkadaşları ile uyum sorunlarından kaynaklanmış olabileceği göz önüne alınmalıdır. Bu nedenle çocuğun başarısızlığı değil, başarısızlığının nedenleri sorgulanmalı ve çözüm yolları aranmalı.

Karnenin görüş kısımlarını önemseyin?

Karnelerde not bölümleri kadar önemli olan sosyal ve duygusal yönden veliye fikir veren okul içi davranışlarını gösteren önemli bir bölüm bulunuyor. Bu bölümde öğretmen öğrenci hakkında gözlemlerine dayalı değerlendirmelerini paylaşıyor. Anne Babalar bu bölümde yer alan değerlendirmeleri önemsemeliler ve sonuç çıkarmalılar. Gerekirse öğretmen ile bu notlar üzerinden yorum almalılar. Öğrencinin gelişiminin desteklenmesi için bu bilgiler çok önemlidir.

Baskı ve kıyaslama çözüm değil;

Öğrencinin karne başarısı nedeniyle kardeşi veya yakın arkadaşı ile kıyaslamak motivasyonu ve kendine olan güvenini azaltmakta. Bir cezalandırma yöntemi haline dönüşen bu yargılama biçimi öğrencinin okula karşı tutumunu da olumsuz etkiliyor. Bu nedenle kıyaslama yerine kendi çocuğunuzun hangi özelliklerinin daha önde olduğuna odaklanmak ve bu yönlerini takdir ederken, geliştirmesi gereken yönleri birlikte değerlendirip çözüm önerilerinizi paylaşmanız daha sağlıklı olacaktır. Bunun en iyi yolu aile -karne toplantısı yapmak ve çocuğunuzla olumlu yönleri konuşmanın yanında nelere dikkat etmesi gerektiği üzerinde durulması ve yaz tatilinde bunu nasıl telafi edileceğini birlikte karara bağlamak yararlı olacaktır.

Karne Hediyesi gelişimine katkı sunar mı?

Kötü karne ile eve gelen çocuğun tatil hakkını elinden alacak tutum sergilememeliyiz. Bunun için tatilde hem eğlenebileceği hem de öğrenebileceği yaz okulu programları çözüm olabilir.

Karnede kırık notlar nedeniyle baskı ve kıyaslama gibi bir nevi cezalandırıcı yöntemler kadar, başarılı karne için hediyelerin abartılması da yanlıştır. Bu notların ya da başarılı karnenin çocuğun kendi gelişimsel sürecinin bir yansıması olduğunu ifade etmek gerekir. Çocukları hediye için çalışan öğrenci durumuna düşürmemek gerekir. Pahalı hediyeler yerine yaz tatilinde dinlenmesine ve gelişimine katkı sağlayacak hediyeler verilmesi yerinde olacaktır. Bir spor okulu, bir hobi eğlence kulübü gibi sosyal içerikli hediyeler verilmesi tatili hem eğlenerek hem de öğrenerek geçirmesine olanak sunacaktır.