Üstün Zekalı Çocuğa Nasıl Davranmalı?



Eğer sizin da çocuğunuzun zekası akranlarına göre yüksek ise o zaman bazı konularda dikkatli olmanızda yarar var. Çünkü uzmanlar üstün zekalı çocukların ailelerini uyararak, çocuklarına akranları gibi davranılması gerektiğini ve büyük sorumluluklar yüklenmemesi konusunda uyarıyor. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Teknokent Okulları Müdürü Tünay Özçelik, üstün zekalılara ayrıcalıklı davranılmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Her ne kadar akranlarından farklı gelişim seyri izleseler de onlar da birer çocuktur, önemli olan tek özellikleri, üstün yetenekleriymiş gibi davranılmamalıdır" diye konuştu.

Üstün yetenekli çocukların gelişimleri farklı

Üstün yetenekli çocukların gelişimlerinin akranlarından farklı olduğunu, buna hem ebeveynlerin hem de eğitimcilerin dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Özçelik, "Üstün yetenekli bireylerin zihinsel gelişimleri, sosyal-duygusal gelişimleri ya da fiziksel gelişimleri ile aynı hızda olmayabilir. Bu nedenle ortaya çıkan handikapların göz önünde bulundurularak, hareket edilmesi önemlidir. Sorgulama, ilişkilendirme, benzer ilişkileri saptama, transfer edebilme özelliklerin yaşıtlarında da olabilir. Çocukların her davranışı 'merak' ve 'üstün yetenek' belirtisi gibi algılanmamalıdır" dedi.

Çocuklarınıza normal davranın

Üstün yeteneklilere ayrıcalıklı davranılmaması gerektiğini hatırlatan Özçelik, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Merak ettikleri konularda önlerine hazır cevaplar sunmak yerine araştırmaya ve kendi başlarına öğrenmeye sevk edilmeleri daha yararlı olur. Her ne kadar akranlarından farklı gelişim seyri izleseler de onlar da birer çocuktur, bu nedenle tek özellikleri 'üstün yetenekleri' imiş gibi davranılmamalıdır. 'Üstün', 'üstün zeka', 'üstün yetenek' gibi kavramlar, bu bireylerin yanında kullanılmamalı, çocuklara olağan dışı sorumluluklar yüklenmemeli, sıra dışı yetenekler atfedilmemelidir."

Okul yönetimine çocuğun durumu hakkında bilgi verin

"Zeka ve yetenek testleri, üstün yetenekli bireylerin tanılanması açısından oldukça önemli. Üstün yetenekliliklerin dünya nüfusunda oranı yüzde 2, yüzde 3-7 veya yüzde 10 olarak değişiyor. Ülkemizdeki oranın da yüzde 7-10 arasında değiştiği düşünülüyor. Üstün yetenekliler, okula başladıklarında zihinsel anlamda akranlarından önde oldukları için sıkılabiliyor, hızları kesip, öğrenme isteklerini kaybedebiliyorlar. Bu nedenle, aileler, çocuklarının özellikleri hakkında hem öğretmenleri hem de okul idaresini geniş çaplı bilgilendirmelidir. Öğretmenler ise öğretimde farklılaştırma ya da programda farklılaştırmalar yaparak öğrencilerinin öğrenme hızlarının önüne geçmemelidir."