Öğrenciler için Okul ve servis seçerken nelere dikkat etmeli?



Yeni Eğitim Öğretim yılı yaklaşırken velileri de okul seçme telaşı sardı. Velilerin okul seçerken, eğitim kalitesi kadar okulun fiziki koşullarına ve teknolojik altyapısına da bakması gerekiyor.

2015-2016 eğitim-öğretim yılı yaklaşırken velileri de okul seçme telaşı sardı. Velilerin okul seçerken, eğitim kalitesi kadar okulun fiziki koşullarına ve teknolojik altyapısına da bakması gerekiyor. Peki, kaçımız okul ve servis seçerken güvenlik altyapısına bakıyoruz? Okullardaki ileri seviye ve birbiri ile entegre çalışan güvenlik sistemleri sayesinde; çocuğunuzun servis içinde güvenli seyahat etmesi ve kaza halinde hatanın tespit edilmesi, merkezi yoklama sistemi ile yangın halinde çocuğunuzun bina içinde olup olmadığını çok kısa sürede öğrenmeniz ve olası sıkıntıların büyümeden çözülmesi mümkün...Hatta termal kameralar sayesinde bulaşıcı ve salgın hastalıklar öğrencilerin vücut ısılarından tespit edilebiliyor ve yayılmasının da önüne geçilebiliyor.

Türkiye’nin önde gelen elektronik güvenlik sistemleri entegratörü Sensormatic’in Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu okullarda ve servislerde olması gereken güvenlik altyapısına ışık tuttu. Okul yolunda ve okul içinde çocukların güvenliğini sağlayan bu çözümler, özellikle bu yıl çocukları ilkokula başlayacak velilere rehber olacak. Okul seçmeden önceden bu haberi mutlaka okuyun…

“Veli profili değişiyor”

Özellikle çocukları ilkokula başlayan anne-babaların okul seçim sürecinde güvenlik altyapısına bakmaları gerektiğine vurgu yapan Sensormatic Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu “Eğitim sektörü, çocuğum haftada kaç saat yabancı dil öğrenecek diye merak ederken, güvenlik altyapısı ne kadar gelişmiş diye sormayı da ihmal etmeyen bir veli profili ile karşı karşıya. Bu bilinç her geçen gün gelişiyor ve eğitim sektöründeki güvenlik altyapısının olması gereken seviyeye gelmesini destekliyor.” dedi.

Okul ve çevresinde bakmamız gereken güvenlik çözümlerine örnekler…

Servis İçi Takip Sistemleri: Veliler, servis araçlarında öğrencileri izleyebilmek ve güvenliklerinden emin olmak istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nde bu konuya yeni düzenlemeler getirmişti.

Araç içi takip sistemleri sayesinde:

• Öğrencilerin servise binip binmediği kontrol edilebiliyor.

• Servisin fazla yolcu alıp almadığı görülebiliyor.

• Gerçek zamanlı olarak servis içi görüntüsü alınabiliyor.

• Kayıt cihazındaki GPS ve GPRS modülü vasıtasıyla öğrencilerin hangi lokasyonda indiği takip ediliyor.

• Belirlenen senaryolara göre, velilere "istisnai" durumlarda veya eve ulaştığında gerçek zamanlı bildirim yapılabiliyor.

Salgın Hastalıklarda Termal Kamera ve Video Analiz Entegre Çözümü: Salgın hastalıkların önlenebilmesi cocukların sağlığı, eğitim kalitesi ve sürekliliği açısından büyük önem taşıyor.

Termal kamera ve video analiz sayesinde;

• Öğrenciler giriş yaparken, vücut ısıları belirlenmiş aralıklar dışında ise video analiz devreye girip, alarm tetikleniyor.

• Bu alarm ile standart görüntü ve/veya BLE beacon ID/konum kullanılarak hangi öğrencinin ateşinin yüksek olduğu tespit edilebiliyor.

Çevre Güvenlik ve Uzaktan Video İzleme Çözümleri: Okul faaliyet saatlerinde veya dışında kampüs ve okul binalarının güvenliği ve hizmet ekiplerinin izlenmesi büyük önem taşıyor. Bu sayede;

• İhlaller önlenebiliyor.

• Şüpheli şahıslar tespit edilebiliyor.

• Risklerin tanımının yapılmasının ardından otomatik takip yapılabiliyor.

• Trafik yönetilebiliyor.

• Video İzleme, radar, video analiz gibi sistemlerle entegrasyonu sağlanabiliyor.

• Tehlikelere karşı anlık reaksiyon avantajı sağlıyor.

• Uzaktan alarm doğrulama / Uzaktan eşlik etme hizmeti sunuluyor.

Alarm Çözümleri : Detektör ve kuru kontak yönetimleri ile izinsiz girişler, ihlaller tespit edilip, gerçek zamanlı aksiyonlar alınabiliyor. Risk senaryoları tasarlanarak, sistem tasarımı yapılabiliyor, izleme merkezi ve güvenlik kameraları ile entegre ediliyor.

Okul İçi Kimlik Doğrulama ve Merkezi Yoklama: Öğrenci ve eğitmen yoklama takibinin merkezi olarak yapılabilmesi ve raporlanması ihtiyacına çözüm sunuyor.

Okul içi kimlik doğrulama ve merkezi yoklama sistemi sayesinde;

• Biyometrik, kartlı geçiş ve/veya BLE beaconlar* ile öğrenci takibi yapılabiliyor.

• Devam/devamsızlık durumu merkezi olarak raporlanabiliyor.

• Velilere gerçek zamanlı bilgilendirme yapılabiliyor.

• Revire giriş yapan öğrencilerin kayıtları alınıyor ve eş zamanlı olarak velilere bildirim yapılıyor.

*BLE beacon: Düşük enerjili Bluetooth (Bluetooth Low Energy – BLE) teknolojisi ile çalışan bu uygulama ile, mobil cihazlar üzerinden kişilerin bulundukları yerler tespit edilerek ve davranışlarına bakılarak, kişiye özel mesajlara ulaşılması sağlanıyor

Veliler için Biyometrik veya Kartlı Geçiş Sistemleri: Öğrencileri okuldan alacak veli yada öğrenci yakınlarının yetkilendirilmesi ve kayıt altına alınması güvenlik sistemleriyle mümkün.

Biyometrik veya Kartlı Geçiş Sistemleri sayesinde;

· Kartlar, biyometrik sistemler (parmak izi, yüz tanıma, iris okuma) ile yetkili kişiler doğrulanıyor.

• Öğrenci, yetkili bir yakını tarafından okuldan alındığı anda, sistemde tanımlı veli bilgilendiriliyor.

Yangın Alarm ve Seslendirme Sistemleri: Güvenlik sistemleri, öğrencilerin dersliklerde bulunduğu süre içinde yangın çıkma ihtimalinde alınacak tedbir ve aksiyonlara çözüm sunuyor.

Yangın Alarm ve Seslendirme Sistemleri sayesinde;

· EN54 (Yangın Standartlarına) uyumluluk sağlanıyor.

· Modüler yapısı sayesinde senaryoya uygun, esnek, çoklu uygulama çözümleri sunuluyor.

· Mevcut seslendirme sistemleri ile entegre olabiliyor.

· Web tabanlı ara yüz ile farklı lokasyonların, okulların yangın alarm sistemlerinin kontrolü, diagnozu ve yönetimi mümkün oluyor.