Türkiye Eğitime Ne Kadar Bütçe Ayırıyor?



13 yıllık AK Parti hükümetleri döneminde eğitimde katsayı adaletsizliğinin kaldırılmasından, anadilde seçmeli eğitime, ders kitaplarının ücretsiz dağıtımından taşımalı eğitime, 12 yıllık zorunlu eğitimden her öğrenciye tablet dağıtımına, dershanelerin kapanmasından özel okul teşviklerine kadar köklü reformlar yapıldı. İşte o reformlardan bazıları...

TAŞIMALI EĞİTİM

Köylerde ve kırsalda yaşayan yüz binlerce öğrenci ulaşım sorunundan dolayı okula gidemiyordu. Şanslı olanlar ise daha ilkokul çağında yatılı bölge okullarında ailelerinden uzak eğitim alabiliyordu. 2006'da taşımalı eğitimle tüm öğrenciler ücretsiz en yakın bölge okuluna servisle götürülmeye başlandı. 2013'ten itibaren ise servisin yanına ücretsiz öğle yemeği de eklendi.

ÜCRETSİZ DERS KİTABI

Çocuğunu okula gönderebilen ailelerin eğitim öğretim yılının başındaki en büyük derdi ders kitaplarını satın alabilmekti. Ders kitabını bulabilen aileler ise ancak bütçeleri yettiği kadarını satın alabiliyordu. AK Parti hükümetinin 2003'ten itibaren başlattığı Ücretsiz Ders Kitabı Dağıtımı Projesi, ilkokul, ortaokul ve özel okul öğrencilerini de kapsamına aldı. Artık hiçbir aile okul açılınca ders kitaplarını dert etmek zorunda kalmıyor. Bu kapsamda 2003'ten 2014'e kadar 3.3 milyar lira değerinde toplam 1 milyar 970 milyon 706 bin 486 adet kitap, öğrencilere ücretsiz dağıtıldı.

BÜTÇEDEN ASLAN PAYI

Türkiye, uzun yıllar bütçesinden en büyük payı savunma harcamalarına ayırırken 2002'den itibaren birinciliğe "eğitim" oturdu. 2002'de 10 milyar TL olan eğitim payı 2015'te yüzde 709 artarak 80.9 milyar TL'ye yükseldi.