Dil sınıfında ‘Fen' alarmı!



Dil eğitimini teşvik için 5. sınıflarda İngilizce dersi artırılırken Fen ve Matematik dersi azaltılacak. Ancak YGS'de 1 milyon öğrenci, Fen Bilimleri Testi'nin kapağını bile açmadı.

Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) dil sorununu çözmek için gelecek yıl 5. Sınıfları hazırlık sınıfı yapma kararı aldı. Uygulama sayesinde öğrencilerin, küçük yaşlardan itibaren dille haşir neşir olarak daha hızlı İngilizce öğrenmesi hedefleniyor.



Uygulamayla, 5. Sınıflarda haftalık 35 ders saatinin 22-23 saatinin yabancı dile, 6 saatinin ise Türkçeye ayrılması planlanıyor. Beden eğitimi, müzik, görsel sanatlar, bilişim-teknoloji ve yazılım gibi derslerin saati azaltılarak sürdürülecek.

İNGİLİZCE AÇISINDAN ÖNEMLİ!

Karar, İngilizce açısından sevindirici. Bu sebeple birçok eğitimci tarafından desteklendi. Uygulama sayesinde İngilizcenin daha hızlı öğrenileceğini belirten uzmanlar, dil eğitimine ayrılan her vaktin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ancak liselerdeki hazırlık sınıfı uygulaması örneği, ortaokuldaki hazırlık sınıfının da lisedeki gibi etkisiz kalabileceği endişesine yol açıyor. Dil eğitimi bir bütün halinde sürekli yapılmadığı takdirde bir süre sonra unutulabiliyor. Öte yandan dil eğitimi açısından önemli bir karar olan uygulamada, temel derslerin ikinci planda kalacak olması, kararın doğruluğu tartışmaya açtı.

9 SAAT TEMEL DERS YETERLİ Mİ?

Hâlihazırda 5. Sınıflarda 6 saat Türkçe, 5 saat Matematik, 4 saat Fen Bilgisi, 3 saat Sosyal Bilgiler, 3 saat Yabancı Dil, 2 saat Din Kültürü, 1 saat Görsel Sanatlar, 1 saat Müzik, 2 saat Beden, 2 saat Bilişim olmak üzere 29 saat zorunlu ders işleniyor. Dil sınıfı uygulamasında ise 20 saatin İngilizceye ayrılması gerekiyor. Bu durumda diğer zorunlu derslerin 9 saate sıkışması gerekecek.

FEN DERSİ ALARM VERİYOR!

Dil sınıfı uygulaması en çok matematik ve fen derslerini olumsuz etkileyecek. Şu an 5. Sınıfta haftalık 3 saat Fen dersi var. Dil sınıfı uygulamasında bu saatin 1'e düşmesi belki de dersin tamamen kalkması mümkün. Ancak fen karnemiz hiçte iyi değil. YÖK Başkanı Yekta Saraç, geçen günlerde YGS sınavında 1 milyon kişinin Fen Bilimleri sorularının bulunduğu sayfaları dahi açmaması üzerine araştırma başlattıklarını açıkladı. 2010'daki üniversite sınavında 958 bin lise mezunu, Fen Bilimleri Testi'nde 4 soruyu bile yapamadı. 2013'te bu sayı 1 milyon 303 bine yükseldi. YGS'de 40 soruluk Fen testinin net sayısı, geçen yıl 4,6 iken bu yıl 3,9'a düştü.

MATEMATİK DE FARKLI DEĞİL!

Öğreniminde en çok sıkıntı çektiğimiz derslerin başında Matematik geliyor. Halen 5. Sınıflarda haftalık 5 saat matematik var. Dil sınıfıyla birlikte saat sayısı 2'ye düşecek. 2010'da üniversite sınavında 440 bin genç, 4 matematik sorusu yapamadı. Bu rakam 2013'te 800 bini geçti. 2010'da sınavda matematik net ortalaması 11,4 iken 2015 YGS'de 5,2'ye düştü.

TEMEL DERSLER DİĞER YILLARA DAĞITILABİLİR Mİ?

MEB, dil sınıfı uygulamasına geçildiğinde 5'inci sınıfta yer alan matematik, Türkçe, fen ve teknoloji gibi temel dersleri 6, 7 ve 8'inci sınıflara ekleneceğini açıkladı. Ancak bu da fiziki şartlarda mümkün değil. Zira haftada 35 saat ders gören ortaokulların çoğu ikili öğretim yapıyor. Sabahçılar derslere 07.20'de başlayıp 12.20'de bitirirken öğlenciler 12.20'de girdikleri dersten 17.20'de çıkıyor. Bu durumda ek ders saati için ya sabahları derslerin 06.00'da başlaması ya da akşam 19.00'da bitmesi gerekiyor.

MEB: FELSEFESİNİ HAZIRLIYORUZ

Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık dil sınıfı konusunda müfredat hazırlığı içinde olduklarını belirtti. Kocabıyık, “Henüz daha 5. sınıfların müfredatının felsefesini hazırlıyoruz. Şu anda planladığımız bunlar. Hedefimiz yabancı dil eğitiminin haftalık 16 saatle 20 saat arasında olması. 6-8 saat matematik, bilim ve fen uygulamaları, 6-8 saat Türk dili uygulamaları, 4-6 saat arasında da spor, sanat uygulamaları gibi bir planlamamız var. Fakat bu saatler biraz aşağı, biraz yukarı olabilir.” açıklamasını yaptı.