LGS'de özel okula erken kayıt tüyoları



Yüzde 15'e kadar fiyat indirimi yapılan erken kayıt dönemini ekonomik avantajların yanı sıra çocuklarınız için en iyi tercihi yapabileceğiniz bir süreç. Karar vermeden önce çocuklarınızla birlikte okulları gezin...

Özel okullar, fiyatlarına zam yapmadan önce erken kayıt dönemini başlatarak velilere cazip seçenekler sunmaya başladı. Bu dönem, özellikle okula yeni başlayacak çocuklar ekonomik avantajlar kadar en iyi tercihin yapılabileceği uygun bir süreç. Peki doğru okul nasıl seçilir? Okul seçiminde nelere dikkat edilmeli, okulların öncelikle hangi özelliklerini değerlendirmeli? SABAH, yüzde 5 ile yüzde 15 arası indirim uygulanan erken kayıt döneminin avantajlarını ve doğru okul seçimi için ipuçlarını sizler için araştırdı.

OKULLARI GEZİN

İlk aşamada ekonomik şartlar veliler için önemli bir ölçüt gibi görünse de çocuğunuz için en uygun okulu yine onun bazı yetenekleri, sosyal çevresi ve ilgi duyduğu alanlara göre belirmek gerekiyor. Uzmanlar erken kayıt döneminde en doğru okulu seçebilmek için şu önerilerde bulunuyor:

Bir okul listesi hazırlayın. Listeyi 5 ya da 7 okulla sınırlı tutun.

İkinci adımda ise bütçeye uymayan okulları eleyin.

Listenizdeki okulları mutlaka çocuğunuzla birlikte gezin. Bunu yaparken de mümkünse çocukların okulda olduğu saatleri seçin.

Öğretmenlerle konuşun. Kolejde sizinle görüşen kişinin konuşma ve hitap tarzına dikkat edin.

Okulları internet üzerinden araştırırken aldığı ödülleri mutlaka inceleyin.

Hemen hemen her kolejin internet sayfasında yer alan şikayet bölümünü de inceleyin.

EKONOMİK AVANTAJLAR:

Özel okullar yüzde 15'e kadar indirim uyguluyor.

Erken kayıt işlemini yaptıran veliler taksit imkanlarından da yararlanabiliyor.

Erken kayıt işlemini yaptıran veliler yaz okullarından da uygun ücretlerle faydalanabiliyor.

-----------------------------------------------------------------------------

Yeni okul kategorisi: Hazırlık liseleri

Yaklaşık bin 400 dershane hükümetin aldığı karar çerçevesinde dönüşüm sürecini başlattı. Bu yenilik eğitim sistemine hazırlık liseleri kategorisini ekledi.

Geçtiğimiz mart ayında dershanelerin kapatılmasıyla ilgili düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte sayıları yaklaşık 3 bin 300 dershanelerin çoğu dönüşüm sürecine girdi. Bin 400'e yakın dershane dönüşüm başvurusu yaptı. Bu süreçle birlikte eğitim sistemine "hazırlık liseleri" adıyla yeni bir kategori eklendi. Bu okullar öğrencileri 4 yıllık akademik lise eğitiminin yanı sıra üniversite giriş sınavına hazırlayacak. Yani hem lise hem de dershane eğitimi bir arada olacak. İşte hazırlık liseleriyle ilgili merak edilen sorular ve yanıtları: n Ücretler ne kadar olacak? Bu liselerin ücretleri 6 bin TL'den başlıyor. Hazırlık liselerine 3 bin TL eğitim teşviki de veriliyor. n Dönüşen dershanelerin avantajları neler olacak? Dönüşen dershaneler öğrencileri üniversiteye hazırlayacak okullardır. Hedef öğrencinin kariyerini doğru ve etkin biçimde öğrenci ile birlikte planlayabilmek. Üniversite hazırlık çalışması bu sistem sayesinde 4 yıla yayılacak.

ÖZEL OKULA TEŞVİK EDECEK

Dönüşüm standartları neler?

Dershane binalarına ek olarak iki laboratuvar ve ibadethane eklenecek. Bakanlık her okula kontenjanın yüzde 50'si kadar teşvik veriyor. Bu durum öğrenci ve velilerin özel okulları tercih etmesinde etken olacak.

Kontenjan sınırlaması olacak mı?

Bakanlık, dönüşüm sürecindeki liselere her sınıf düzeyine özel, belirli sayıda kontenjan verdi. Her okulun fiziki koşullarına göre alabileceği öğrenci sayısı belli. Temel liselerde bir sınıfa toplam kontenjanın yüzde 30'undan fazla öğrenci alınamıyor.

Özel okullarda erken kayıt dönemi başladı

Özel okullar ne kadar zam yapabilir; Veli-özel okul kayıt sözleşmesi nedir?

Her yıl olduğu gibi bu yıl da şubat ayında özel okullar için 'erken kayıt' dönemi başaldı. Okullar bu yolla gelecek öğretim yılı için öğrenci sayılarını garanti ederken, veliler de ‘burs’ ve ‘indirim’ için bu dönemi değerlendiriyor.

Velilerin bu dönemde yanıtını aradıkları soruların başında işte bu soru geliyor. Çünkü bu dönemde okullar, kayıtlı olan öğrencilerinin velilerine hem alternatif olarak indirim hem de burs teklifinde bulunuyor.

Peki erken kayıt bir avantaj mı?

Gazete Habertürk'ten Bürde Özçakır'ın haberine göre, veliler de bir sonraki yılın öğrenim ücretini garantilemek için bu teklifleri değerlendiriyor. Ancak bu dönemde en büyük sıkıntıyı 8’inci sınıf öğrenci velileri yaşıyor. Çünkü önümüzdeki haziran ayında liseye geçiş sınavı olacak ve aileler çocuklarının bu sınava girmesini ya da adrese dayalı yerleştirme sistemine katılmayı istiyor. Bu nedenle de özel okula devam edip etmeme kararı vermekte zorlanıyor. Erken kayıt yaptırmadıkları takdirde teklif edilen burs ve indirimleri kaybedeceklerini düşünüyor. Ama bir yandan da çocuklarının devlet liselerine geçiş için sınava girmesini istiyor.


Mülakat ya da sınavla çözüyor

Bu arada birçok özel okul ilkokul 1’inci sınıfa ya da anaokuluna alacakları öğrencilerini “seçme” yöntemi olarak mülakat ya da sınav kullanıyor. Yani siz çocuğunuzu istediğiniz bir okula bazen kayıt yaptıramıyorsunuz. Çünkü çocukların sınav ya da mülakatta aldıkları notlar onların kayıt olup olmayacaklarını belirlemede bir kriter olarak kullanılıyor.

Bu yöntemler de velilerin tepkisini çekiyor, “4 ya da 6 yaşındaki çocuklarımız bu tür sınavlarla damgalanıyor. Başarı ya da başarısızlık duygusunu daha bu yaşlarda yaşamaya başlıyorlar” diyor. Okullar ise öğrencilerini seçme hakkına sahip olduklarını dile getirerek, bu sınavları ve mülakatları yapmalarının en doğal hakları olduğunu dile getiriyor.

Veli kayıt sözleşmesi imzalamayı unutmayın

Özel okullar ne kadar zam yapabilir ve veli kayıt ya da özel okul kayıt sözleşmesi nedir? Bu soruların yanıtları da merak ediliyor. Önce özel okulların ne kadar zam yapabileceklerine bakalım. Zam kurallarını Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) belirliyor. Ancak bu ara sınıflar için geçerli zam oranı oluyor. Yıllık öğrenim ücretlerinin ne kadar olacağına ilişkin bir sınırlama yok. Gelelim ara sınıflarda okuyan öğrencilerin velilerinin ne kadar zam artışı ile karşı karşıya kalacağına. MEB açıklamasına göre okullar ücretlerini ocak ayından mayıs sonuna kadar açıklamak zorunda. Açıklamazlarsa bir önceki yılın ücreti geçerli olur.

Özel okullar ne kadar zam yapabilir?

Buna göre ara sınıfların eğitim ücreti, bir önceki eğitim-öğretim yılında ilan edilen ücrete (Yurtiçi-ÜFE+TÜFE)/2 oranına en fazla yüzde 5 artış yapılarak hesaplanacak. Yani enflasyon+ yüzde 5 dersek yanlış olmuyor.

Veli-özel okul kayıt sözleşmesi nedir?

Özei okul kayıt sözleşmesi veli ile okul arasında yapılıyor. Bu sözleşmede kurumun yıllık öğrenim ücreti, öğrencinin kaydedildiği yıllık öğrenim ücreti, yemek, kahvaltı, ödeme şekli, taksit tutarı, öğrencinin aldığı burs, indirim, kardeş indirimi bilgilerine yer veriliyor. Bu sözleşme öğrenciniz okuldan ayrılana kadar geçerli. Bu nedenle de indirim ya da burs miktarı ile koşullarının bu sözleşmede belirtilmiş olması gerek..