MEB 2018 Lise Tercihinde Nelere Dikkat Edilmeli?



MEB 2018 Lise Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

MEB 2018 Lise Tercih ve Yerleştirme İşlemleri için Tıklayınız

Milli eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı’nın (TEOG) tercih listelerinde yapılan değişikliği değerlendiren Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, “Özel okula kayıt yaptıran öğrencilerin sistemde olmamaları yarış içerisinde olacak öğrenci sayısını dengeleyecek” dedi. Kösegil, geçen seneye göre tercih döneminin sıkıntısız geçebileceğini de vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığı 2018-2019 eğitim-öğretim yılında uygulanmak üzere “Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu” taslağı hazırladı. Taslağa göre MEB’in TEOG yerleştirmelerindeki sıkıntıları çözmek için geliştirdiği yeni sistemde özel okula gidecek öğrencilerin kayıt tarihleri erkene alınacak. Böylece bu öğrenciler yerleştirme sistemine dahil edilmeyecek. Öğrenciler bu durumu bildirebilecekleri için tercih yapmayan öğrenci sayısı çok daha düşük olacak.


DEĞİŞİKLİKLER SINAVDA DEĞİL TERCİH LİSTESİNDE

MEB tarafından yayınlanan taslağı değerlendiren Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, geçen sene yaşanan sıkıntılara göre daha rahat bir tercih dönemi yaşanacağını belirtti. Kösegil, “TEOG’da yapılan değişiklikler tamamen tercih ve yerleştirme dönemi ile ilgili. Sınavın uygulanması, puanlanması konusunda bir değişiklik bulunmuyor. MEB taslak bir kılavuz yayınlayarak yerleştirme dönemi ile ilgili bir öneri sundu. Değişikliklere baktığımızda temelde geçen seneki tercih krizini önlemeye yönelik olduğunu görüyoruz. Geçen yaz tercih döneminde öğrenci ve velilerin yaşadığı sıkıntılara bakanlık açıklama yapmıştı. Bütün bu sorunları değerlendirerek bir değişikliğe gidileceği sinyalinin de o dönemde vermişti. Geçen sene A grubu ve B grubu tercihler olmak üzere 2 tane listemiz vardı. Bu sene listenin tek olacağı söyleniyor. 25 okuldan oluşan tek bir tercih listesi olacak” dedi.


ÖZEL LİSELERE TERCİH NASIL GERÇEKLEŞECEK?

Özel okula gidecek olan öğrencilerle ilgili ek bir tercih tarihi belirlendiğinin altını çizen Kösegil, “Haziran - Temmuz 2018 tarihleri arasında özel okula kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler özel okula kayıtlarını yaptıracaklar. Asıl tercih dönemi başladığında da bu öğrenciler e-okul üzerinden özel okula kayıt yaptırdım ibaresini işaretleyecekler. Böylece öğrenci, ‘Beni sistem içine dahil etmeyin. Ben tercih listesinde yer almıyorum. Belli bir okulda da devam ediyorum’ demiş olacaklar. Diyelim ki öğrenci özel okula kayıt yaptırdı ama istediği bir Anadolu lisesine geçiş yapmak istiyor. Tercih döneminde hiçbir şey yapmayacak ama nakil döneminde özel okuldan istediği devlet lisesine geçiş yapma hakkı olacak. Bu geçen sene özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler kayıt yaptırdıkları halde meslek liselerine yerleşmişlerdi. Ve kayıtlarını gidip bu okullardan geri almışlardı ve ciddi bir kontenjan boşluğu yaratmıştı. Bunun devamında da Eylül sonuna kadar devam eden bir boş kontenjanları doldurma krizi yaşanmıştı. Dolayısıyla bakanlığın yapmış olduğu bu değişiklikle bu krizin önüne geçilecek” diye konuştu.


TASLAK ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILABİLECEK

Tüm velilerin ve öğretmenlerin MEB’in açıkladığı taslağı incelemesi ve konuyla ilgili görüşleri de MEB’e iletmesi gerektiğini vurgulayan Kösegil, “Şu anda taslakta olası bir değişiklik isteniyorsa ya da kılavuzda aslında bu böyle olsa daha iyi olurdu deniyorsa bu değişikliğin yapılacağı bir dönemdeyiz. Fikirlerimizi paylaştığımız sürece dikkate alınacağının da bilgisi veriliyor. TEOG bileşenleri dediğimiz öğretmenlerimiz, velilerimiz ve konuyla ilgili söz sahibi olan herkes kılavuzu incelesin ve konuyla ilgili görüşleri de kılavuzda belirtilen adrese yazsınlar ki yazın daha huzurlu ve sakin tercih dönemi geçirelim” dedi.


TERCİHTE BULUNMAYANLAR NELER YAPACAK?

Geçen yıldan örnekler veren Kösegil, “Tercih yapmayan öğrenciler bölgelerindeki boş okullara yerleştirilmişlerdi. Bu okullarda Anadolu meslek ve Anadolu imam hatip liseleriydi. Bu sene Bakan Avcı tarafından yapılan açıklamada açık liseye hiç tercih yapmayan öğrencilerin yerleştirileceği söylendi. Bu da kılavuz netleştiğinde açıklanacak. Sistem içerisinde hiç tercih yapmayan öğrenci olmayacak diye düşünüyoruz. Çünkü geçen sene tercih yapmayan öğrenciler özel okula kayıt yaptırmadıkları için tercih yapmamışlardı. Ama sistemde bunu anlatacakları bölüm olmadığı için öğrenciler tercih yapamadı gibi görünmüştü. Oysaki bir yerde kayıtlıydılar” ifadelerini kullandı.


“ÖĞRENCİLER İKİNCİ DÖNEM SINAVINA DAHA İYİ HAZIRLANMALI”

Sınavla ilgili herhangi bir değişiklik olmadığını belirten Kösegil, “Öğrenciler birinci dönem sınavlarında olduğu gibi gördükleri konulara kadar belirlenmiş bir alanda merkezi bir yazılı sınav olacaklar. Birinci dönemden gelen sonuçlara göre çok fazla tam puan alan öğrenciler olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle ikinci dönem sınavına öğrencilerin daha iyi hazırlanmasını gerektiriyor. Tam yapan öğrenciler çok fazlaysa bu okul puanının yükseleceğini gösterir. Bu da beraberinde ikinci dönem sınavına girecek olanların hiç yanlış yapmaması gerekiyor. Okul başarı puanlarında artık öğrencilerin değiştirebileceği bir şey yok. 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıfın sadece ikinci dönem yazılıları kaldı. Burada ciddi bir sıçrayış olması çok mümkün değil” diye konuştu.