Yabancı Özel Okullar Nasıl Öğrenci Alacak 2018-2019?



Milli Eğitim Bakanlığı, ikinci kez uygulanan TEOG kapsamında yerleştirme sistemine yeni düzenlemeler getirdi. Bakanlık, liselere yerleştirme sistemiyle ilgili yapmayı planladığı değişiklikleri taslak olarak ‘2018 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu’nda toplayıp internet sitesi üzerinden paydaşların görüş ve önerilerine açtı.

Taslak kılavuza göre en önemli değişiklik, özel okullar ile devlet liselerine kayıt ve yerleştirme sisteminde yapıldı. Geçen yıl öğrenciler hem kolejlere ön kayıt yaptırıp, hem de devlet lisesi için tercih yapma hakkına sahipken, bu yıl farklı sistem uygulanacak. Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet okulu için tercih yapamayacak.

Devlet mi, özel mi?

Devlet liseleri için tercihler Temmuz 2018 arasında yapılacakken, özel okul kayıtları Haziran - Temmuz 2018 arasında olacak. Yani öğrenci ve veliler özel okul konusunda önceden karar verip kesin kayıt yaptırdığında, Anadolu lisesi şansını kaybedecek. Ya da Anadolu lisesi için tercih dönemini bekleyecek ve bu sefer de özel okullara kayıt dönemi geçmiş olacak.

Bu durumda birçok kararsız velinin olabileceği tartışılırken, eğitimcilere göre bu dönemde yüksek puan alan öğrenciler özel okulda kesin kararlı ise kayıt işlemlerini bitirecek. Bu adaylar devlet lisesi için tercih dönemini bekleyebilir. Nakil dönemi olan Ağustos 2018 tarihleri arasında yerleştiği okuldan memnun olmayanlar şansını başka bir okulda deneyebilecek.

Ayrıca kolejlerin öğrenci alım koşulları da birbirinden farklı olacak. Geçen yıl hepsi Türkçe, matematik, fen ve teknoloji olmak üzere 3 dersten öğrenci alırken bu yıl her okulun bir yönetmelik hazırlayarak Bakanlığa onaylatması istendi. Okullar da kendi öğrenci kayıt yönetmelik taslaklarını hazırlayarak bakanlığa gönderdi. Buna göre özel okulların bir kısmı bakanlığın, devlet liselerine giriş için hesapladığı Yerleştirmeye Esas Puan (YEP), bir kısmı da 4 dersi dikkate alarak öğrenci kaydı yapacak. Her özel okul için birinci ve ikinci dönem TEOG ortak sınav ağırlıkları farklı olacak.

Veliler okuldan okula koşturacak

Bu durumda veliler TEOG yerleştirme puanları ilan edildikten sonra, özel okulların kayıt dönemi olan Haziran- Temmuz 2018 tarihinden önce okuldan okula koşarak, çocuğunun puanlarını hesaplatacak ve istediği koleje yerleşme şansını öğrenecek. Öte yandan öğrencilerin de Nisan’da yapılacak ikinci dönem TEOG ortak sınavlarında da hedefe göre testlere ağırlık vermesi başarılarını arttıracak. YEP ile öğrenci alacak okullara girmek isteyenler 6 dersin hepsinden sorumlu olacak, bu nedenle testleri önemsememe gibi bir şansları yok. 4 dersle öğrenci alacak okullarda da farklı uygulamalar görülecek. Çünkü yabancı özel okulların hepsi Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersini dikkate alacak, fakat dördüncü dersler aynı olmayacak.

Örneğin Amerikan Robert Lisesi Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük ders puanlarını dikkate alacak. Bu durumda Robert isteyen öğrencinin öne çıkmak için inkılap tarihi ve Atatürkçülük’e önem vermesi şart. Başka bir örnek vermek gerekirse, Alman Lisesi’nde de yabancı dil puanı etkili olacak. Çünkü Alman Lisesi öğrenci kayıtlarında Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile birlikte yabancı dil sınavlarından elde edilen puanları dikkate alacak.

Memnun olmayanlara nakil şansı

Yerleştiği kolej ya da devlet lisesinden memnun olmayan veya tercih ettiği hiçbir okula yerleşmeyenler Ağustos 2018 tarihleri arasında nakil başvurusu yapacak. Başvurular il ve ilçelerde oluşturulan ‘Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları’ tarafından alınacak. Öğrencilere 5 tercih hakkı veriliyor. Nakil yerleştirme sonuçları Ağustos’ta açıklanacak. Aynı gün herhangi bir tercihine yerleşmeyen öğrenci açık liseye otomatik kaydedilecek.

Yabancı özel okullar nasıl öğrenci alacak?

İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, Saint Michel Fransız Lisesi, Özel Saint Benoit Lisesi, İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi: Bakanlığın hesapladığı YEP puanıyla öğrenci alacaklar. Bu durumda birinci ve ikinci dönem ortak sınavların ağırlıkları da eşit ve yüzde 50 oranında olacak. Okulun en yüksek puanı henüz belli değil. Derslerin katsayısı ise şöyle: Türkçe 3, matematik 2, fen ve teknoloji 2, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük 2.

Üsküdar Amerikan Koleji, İzmir Amerikan Koleji, Özel Tarsus Amerikan Koleji: Onaylanan kurum yönetmeliğine göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük sınav sonucuna göre öğrenci alacak. Birinci ve ikinci dönem bu derslerden elde edilen puanlar ikiye bölünecek. Ortaya çıkan sonuç öğrenci kayıtlarında kullanılacak. Lisenin kayıt puanı hesaplanırken TEOG birinci ve ikinci dönem sınavlarının ağırlıkları aynı olacak. Bu dört dersin sınav sonuçları eşit ağırlıkta hesaplanacak, farklı katsayı kullanılmayacak. En yüksek puan 400 olacak. Okul ortalamaları hesaplamaya dahil edilmeyecek.

Amerikan Robert Lisesi: Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersleri dikkate alınacak. Türkçe ve matemetik sınavlarının katsayısı 3, diğerlerinin ise 2 olacak. Birinci dönem TEOG ortak sınavlarının yüzde 30’u, ikinci dönem ortak sınavların ise yüzde 70’i hesaplamaya katılacak. En yüksek okul puanı her yıl değişiyor, ancak yüzde 1’lik dilim içinde olan öğrenciler alınacak. Ortaöğretim yıl sonu başarı puanı hesaplamaya dahil değil.

Özel Alman Lisesi: Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiği öğrenci alım yönetmeliği onaylandı. Buna göre okula kayıtlarda öğrencilerin Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile yabancı dil puanları dikkate alınacak. 6, 7 ve 8’inci sınıfların yıl sonu başarı puanları hesaplamaya dahil edilmeyecek. Birinci ve ikinci dönem sınavlarının etkisi eşit yüzde 50 oranında olacak. Türkçe’nin katsayısı 3, diğer derslerinise ağırlıkları 2 olacak. Okulun en yüksek puanları belli olmamakla birlikte 800 ile 900 arasında olacağı tahmin ediliyor.

Galileo Galilei İtalyan Lisesi, Özel İtalyan Lisesi: Bakanlık tarafından onaylanan yönetmeliğe göre TEOG puanı ile öğrenci alınacak. Yani bu okullara girmek isteyen öğrenciler Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinin hepsinden sorumlu olacak.

Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu: Milli Eğitim Bakanlığı’nın devlet liselerine girişte kullandığı YEP puanıyla öğrenci alacak. Okulun gönderdiği yönetmelik bakanlık tarafından onaylandı. Puanlar 500 üzerinden hesaplanacak.

Tercih yapmama nedeni yazılacak

Taslak kılavuzda, ortaokul müdürlüklerinin, öğrencilerin tercih yapmama nedenlerini e-okul sistemine işlemesi gerektiği de belirtiliyor. Buna göre ‘özel okula devam edecek, askeri lisede öğrenim görecek veya yurtdışındaki öğrenciler’ gibi nedenler e-okul sisteminde yazılacak.