E Okul'a SBS akını ( SBS giriş yerleri e okul'da)



2013 SBS giriş yerleri ve SBS sınav yerleri e okul'da açıklandı. SBS giriş yerlerini veya SBS sınav yerlerini öğrenmek isteyen öğrenci ve veliler e okul'a akın etti.

SBS giriş yerleri e okul ile aynı anda bugun.com.tr'de. SBS giriş yerleri veya SBS sınav yerlerini merak eden öğrenciler heyecanla e okul'a akın etti. e okul'dan SBS giriş yerlerini ve SBS sınav bilgilerini öğrenmek isteyen öğrenci ve veliler TC kimlik numarası ve okul numaraları ile sorgulama yapacaklar. MEB'in sitesindeki SBS uygulama takvimine göre 27 Mayıs 2013 tarihinde açıklanacağı belirtilen SBS giriş yerleri bugün açıklandı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı 2013 SBS Başvuru Kılavuzu'na göre, 8. sınıf öğrencilerinin gireceği sınav giriş belgeleri, e okul üzerinden yayınlandı. 2013 SBS ise 8 Haziran'da düzenlenecek, sonuçları ise 12 Temmuz'da duyurulacak.

SINAV GİRİŞ YERLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

SBS KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

2013'te son kez yapılması planlanan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) giriş yerleri MEB'in internet sitesinde. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınmadığı 2013-SBS Başvuru Kılavuzu'na göre, 8. sınıf öğrencilerinin gireceği sınava başvurular, 22 Mart'ta kadar yapılmıştı. 2013-SBS'nin başvuru işlemleri e-Okul sistemi üzerinden gerçekleştirildi. Polis kolejine başvuracak öğrenciler ise başvuru işlemlerini Emniyet Genel Müdürlüğünün internet sitesinden takip edebilecek.

Sınava başvuran öğrenciler bankaya sınav ücretlerini yatırmadan önce e-Okul sistemindeki bilgilerinin güncel olup olmadığını kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden kontrol ettirmesi gerekiyordu.

e-Okul sistemindeki öğrenci bilgilerinin eksik veya hatalı olması, öğrenci sınav ücretinin yatırılmaması, yurt dışından başvuracak öğrencilerin belgelerinde eksiklik olması durumunda bu öğrencilerin başvuruları geçersiz sayılacak

Giriş belgeleri MEB'in internet sitesi üzerinden dağıtılacak

2013-PYBS Sınav Kılavuzu'nu göre de 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11 sınıf öğrencileri de 22 Mart'ta kadar sınava başvurabilecek. 5, 6, 7, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri 9 Haziran'da, 8. sınıf öğrencileri ise 8 Haziran'da sınava girecek. Başvuru yapacak öğrencilerin e-Okul sisteminde kayıtlı ve bilgilerinin güncel olması gerekiyor. Açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi, açık öğretim ortaokulu ve özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler, parasız yatılılık ve bursluluktan yararlanamayacak. Tutuklu ve hükümlü öğrenciler ise sınava başvuramayacak.

Parasız yatılılığı tercih edecek öğrencilerin, ortaokulların 8. sınıfında, ortaöğretim okullarının hazırlık sınıfı hariç 9, 10 ve 11. sınıflarında öğrenim görmeleri gerekiyor. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının 10 ve 11. sınıflarında okuyan öğrenciler için tercih edeceği pansiyonlu okullarda aynı sınıf seviyesinde öğrenim gördüğü meslek dalının bulunması şartı aranıyor.

Bursluluğu tercih edecek öğrencilerin ise ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında, ortaöğretim okullarının hazırlık sınıfı hariç olmak üzere 9, 10 ve 11. sınıflarında öğrenim görmeleri ve maddi imkanlardan yoksun bulunması gerekiyor.

PYBS sonuçları 16 Temmuz'da, www. meb.gov.tr ve oges.meb.gov.tr adreslerinden açıklanacak. 8, 9, 10 ve 11. sınıfların parasız yatılılık için pansiyonlu okul tercihleri 22 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde alınacak. Yerleştirme sonuçları ise 22 Ağustos'tan itibaren internetten ilan edilecek.

Öğrenciler sınav kılavuzuna www.meb.gov.tr ve www.oges.meb.gov.tr adreslerinden ulaşabilecek.

SBS Nedir?

8. sınıf öğrencilerinin, o yılın öğretim programlarında belirtilen kazanımları elde etme seviyesinin ölçüleceği, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl haziran ayında ders bitiminden sonra düzenlenen merkezi sistem sınavlarıdır.

8. sınıf öğrencilerinin, o yılın öğretim programlarında belirtilen kazanımları elde etme seviyesinin ölçüleceği, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl haziran ayında ders bitiminden sonra düzenlenen merkezi sistem sınavlarıdır.

SBS´de hangi derslerden soru sorulacaktır?

Sınavlarda; görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım, müzik, beden eğitimi, rehberlik/sosyal etkinlikler dersleri dışındaki zorunlu derslerden, öğrencinin devam ettiği sınıfın konularına ait sorular sorulacaktır.

Sınavda sorulacak sorular 5 ana başlık altında toplanmıştır:

1- Türkçe, 2- Matematik, 3- Fen ve Teknoloji, 4- Sosyal Bilgiler, 5- Yabancı Dil

Soru sayısı ve buna bağlı olarak da sınav süresi, öğrencinin yaş durumu dikkate alınarak belirlenmiştir.

8. SINIF SORU DAĞILIMLARI

DERSLER

8. SINIF
TÜRKÇE 23
MATEMATİK 20
FEN VE TEKNOLOJİ 20
SOSYAL BİLGİLER 20
YABANCI DİL 17

TOPLAM: 100 SORU

SÜRE: 120 DAKİKA

* Sosyal bilgiler sorularının içinde din kültürü ve ahlak bilgisi soruları da yer alacaktır. Ancak bu dersten muaf olan öğrencilerle bunları cevaplamak istemeyen öğrenciler için alternatif sosyal bilgiler soruları yer alacaktır.

Soru sayılarının dağılımı neye göre belirleniyor?

Soruların dağılımı ve test bölümlerinin oluşturulması, dersin haftalık ders programı içerisindeki ağırlığına orantılı olarak yaklaşık değerlerin tamamlanması esas alınarak belirlenmiştir.

Sınavın soru içeriği nasıl olacak?

Soru içeriklerinin öğretim programları odaklı, okulda sunulan eğitim ve öğretime dayalı olarak hazırlanması esas alınacaktır.

8. sınıflar için hazırlanan sınavda 7. sınıfın konularından da soru gelecek mi?

Hayır. Sorular öğrencinin devam ettiği sınıfın konularıyla sınırlı kalınarak hazırlanacaktır. Sınavlarda, sınıfa ait olarak o yıl için milli eğitim bakanlığının belirlediği kazanımlar dışına çıkılmayacaktır.

SBS zorunlu bir sınav mıdır? Sınava girmeyen öğrenci için nasıl bir uygulama yapılıyor?

Hayır, zorunlu bir sınav değildir. Sınava girmeyen öğrenci, o yıl yapılan sınavda en düşük puan ne ise o puanı alır. Fakat, öğrenci iyi bir anadolu lisesine ya da iyi bir özel liseye devam etmek istiyorsa bu puan yerleştirme işleminde yeterli olmayacağından sınava girmesi gerekmektedir.

SBS´de derslerin ağırlıklı katsayıları nedir?

TESTLERİN AĞIRLIK KATSAYILARI

SINIF: 8
TÜRKÇE: 4
MATEMATİK: 4
FEN VE TEKN.: 3
SOSYAL BİLG.: 3
YABANCI DİL: 1

Matematik ve Türkçe derslerinin ağırlık katsayısı eşit, bu iki dersin sınavda kazandıracağı puanın eşit olduğu anlamına mı geliyor?

Hayır, testlerin ağırlık katsayıları bir dersten yapılan sorunun değerini belirlemede tek etken değildir. Her dersin yapılma oranı, standart sapması gibi veriler de puanlamaya etki edeceğinden katsayılarda farklılıklar oluşur. Testlerin ağırlık katsayıları sabit kalmasına rağmen her yıl derslere ait soruların katsayı değerlerinin değişmesinin sebebide budur.

Özel yabancı okullara SBS puanı ile mi girilir?

Evet, özel yabancı okullara girişte 8. sınıf puanı değil, 8. sınıf SBS puanı esas alınır. Başvurular SBS puanı açıklandıktan sonra, ilgili okullara belirlenen tarihlerde ve koşullarda bireysel olarak yapılır.