Okula yeni başlayan çoçuklar için nasıl bir yol izlenmeli?



Binlerce öğrencinin ilk kez okul heyecanı yaşayacağı yeni eğitim yılı başladı. Miniklerin ilk sosyal ortamları olan okula uyum sorunu yaşayabileceğini vurgulayan uzmanlar, velilere 'önceliğiniz sabır olmalı' uyarısında bulundu.

Okula yeni başlayan çoçukların bazıları okula gitmek istemezken bazıları da ebeveynlerinden ayrılmak istemiyor. Bu durum da bazı ailelerin oldukça zor bir dönemden geçmesine sebep oluyor. Ancak doğru yaklaşımların belirlenmesi ve sorunun çözümüne dönük analizlerin yapılmasıyla bu dönemi kolayca atlatmak mümkün.

KARARLI DURULMALI

Çocuğun kuralları olan bir ortama geçişte zorluklarla karşılaşabileceğini söyleyen Çocuk psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Aktaş Terzioğlu "Okullar açıldığında bazı çocuklar okula gitmek istemeyecek bazı çocuklar anneleri de onlarla kalsın isteyecek, ağlayacaklar. Okul korkusu ya da ayrılma kaygısı olarak tanımladığımız bu durum ders başarısını etkileyen bir sorun. Özellikle de çocuğun tüm gereksinimlerini karşılayan aşırı kaygılı, bağımsızlığını desteklemeyen ebeveyn tutumlarında, okula gitme gibi bir ayrılık hem ebeveynde hem de çocukta bir kaygı doğurmakta. Okula gitmek istememe ve okuldan kaçma, okul korkusu dışında psikoz, depresyon, davranış bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu olan çocuklarda da görülebilmektedir, bu nedenle ayırıcı tanı önemli" dedi. Terzioğlu şunları da vurguladı: Çocukta yazı yazma isteksizliği, harfleri ters yazma, harf karıştırma, okuma yazmayı öğrenmekte gecikme gibi yakınmalar gözlenebilir. Ebeveynler ile çocuk arasındaki gerginlik nedeninin zaten ders çalışmadan kaynaklanır. Bu noktada ders çalışmasını engelleyecek bir durum olup olmadığına bakılmalı. Dikkat eksikliği, öğrenme bozuklukları, akran sorunları, depresyon ve anksiyete bozukluğu, davranım sorunları gözden kaçmamalı. Ailenin görevi uygun ortamı hazırlamak, kararlı olmak ve çocuğu kontrol etmek. Ebeveynler hiçbir zaman ders çalışma ve ödev yapma konularında tüm sorumluluğu üzerine almamalı.Evde her birey üzerine düşeni yapar, sorunlar zamanında uygun yollar ile çözülürse ders çalışmak evde kabus olmaktan çıkar.

Nasıl bir yol izlemeli?

- Çocuğunuzla okula gitmek istememesinin nedenlerini konuşmanız ve onun bu konuda kendi duygularını anlatmasını sağlamalısınız.

- Bazen çocuklar sorunlarını kolay anlatmayabilirler, böyle durumlarda resim çizdirme, hikaye anlatma ya da insan figürlü oyuncaklar yardımıyla farklı bir iletişim kanalı kullanabilirsiniz.

- Çocuk kendini rahat hissedinceye kadar sınıfta bekleyebilirsiniz, aşamalı olarak çocukla kaldığınız süreyi azaltılıp, fiziksel yakınlık mesafesini arttırın.

- Sizin tarafınızdan okula bırakılıyorsa, ayrılma sürelerini kısa tutun. Ne zaman tekrar almaya geleceğinizi ve tam olarak nerede bekleyeceğinizi açık ve net bir şekilde ifade edin.

Konular

Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
Bir zamanlar ben de projesi nedir?
İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
Ders arası dil molası projesi nedir?
Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
Kaç temel lise açıldı?
Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
STEAM nedir?
5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
Eokul Öğrenci Ekranı