Ekranlar çocukların öğrenmesini nasıl etkiliyor?



Yapılan son bir araştırma çocukların ekran karşısında geçirdikleri sürenin matematik başarısını olumsuz etkilediğini ortaya koydu.

New York Üniversitesinde (NYU) yapılan araştırma, özellikle düşük gelir grubundaki ailelerin çocuklarının, matematik ve temel becerilerdeki başarısızlığının, televizyon karşısında geçirilen süreyle ilintili olduğunu ortaya koydu.

New York Üniversitesi (NYU) Steinhardt Okulu'ndaki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre; özellikle düşük gelir grubundaki aile ortamındaki çocukların televizyon karşısında geçirdikleri birkaç saatten fazla süre, matematik ve temel becerilerde düşük notlar almasına neden oluyor.

DÜŞÜK GELİR VE TELEVİZYON

Yapılan çalışma, televizyon izleme ile erken akademik beceriler arasında ilişkiyi gösteriyor. Ailenin içinde bulunduğu sosyoekonomik durum ile televizyon izleme arasında da bir bağıntı var. Bu yeni çalışmada araştırmacılar, televizyon izleme ile okula hazırlık arasındaki olumsuz ilişkinin, ailenin gelirine göre değişip değişmediğine odaklandı.

EN FAZLA 2 SAAT

Amerikan Pediatri Akademisi'nin(AAP) 2 yaşın üzerindeki çocuklar için 2001 yılında önerdiği süre günde en fazla 2 saatti. Ekim 2016'da güncellenen skalada 2-5 yaş arasındaki çocuklar için önerilen süre en fazla 1 saat olarak açıklanmıştı.

CEP TELEFONU VE TABLET HARİÇ

Yapılan çalışmada çocukların, belirtilen süreden çok daha fazla ekran karşısında kaldıklarını belirten NYU Uygulamalı Psikoloji Bölümü'nden Andrew Ribner, buna ek olarak akıllı cep telefonu, tabletler ve diğer teknolojik ürünlerin hiç olmadığı kadar yaygınlaştığına dikkat çekiyor.

Araştırmacılar, farklı geçmişe sahip 807 anaokulu öğretmenlerinden gelen verileri analiz etti. Ebeveynlerin bildirdiği aile geliri, günlük olarak televizyon karşısında geçirilen süre baz alındı; video konsolları, tabletler ve akıllı telefonlar ölçümlemeye dahil edilmedi.

2-5 YAŞ ARASINDA 2 SAATİ AŞIYORSA…

Çocukların okula hazırlık durumunun ölçümlendiği çalışmada matematik, harf ve kelime bilgisi, temel beceriler, anahtar bilişsel ve sosyal-duygusal yeterlilikler, bilişsel esneklik ve baskılayıcı kontrol durumları değerlendirilerek okula hazırlık durumları gözlemlendi.

Yapılan çalışmanın, televizyon izleme süresinin, çocukların okula hazırlık durumunda, özellikle de matematik ve temel beceriler üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ortaya koyduğu belirtiliyor. Bu durum, 2 saatten daha fazla televizyon izleyen çocuklarda daha bariz olarak ortaya çıkıyor.

YOKSULLUK SINIRINDA YA DA YAKININDA

Aile geliri ile televizyon izleme arasında da bir bağ var. Aile geliri düştüğünde televizyon izleme süresi uzuyor ve o da çocukların okula hazırlık sürecini olumsuz etkiliyor. Yapılan araştırmada düşük gelirli ailelerinin çocuklarının televizyonun bu zararlı etkisine daha fazla maruz kaldıklarını ortaya koydu. Yoksulluk sınırında ya da yakınındaki ailelerinin çocuklarının 2 saatten fazla televizyon izlediklerinde, okula hazırlık durumundaki en büyük düşüş yaşanıyor.

HARF VE KELİME BİLGİSİNE ETKİSİ YOK

Orta gelir grubunda daha düşük bir etki gözlemlenirken, yüksek gelir grubunda televizyon izleme ile okula hazırlık arasında bir bağ tespit edilmediği belirtiliyor.

Araştırmanın ilginç sonuçların birisi de televizyon izleme süresi ile özellikle matematik ve yürütme becerileri arasında olumsuz bir ilişki tespit edilirken, benzer bir bağıntı harf ve kelime bilgisi bakımından tespit edilemedi. Bu nedenle araştırmacılar, özellikle çocuklara yönelik eğitim programlarının çocukların okur-yazarlık düzeyine yardımcı olabileceğini düşünüyor.

VARLIKLI AİLELERDE DURUM FARKLI

Programların içeriğine odaklanmayan araştırmacıların, yüksek gelir grubu ailelerin çocuklarını televizyonun bu olumsuz etkisinden nasıl koruyabildiklerine dair tahminleri ise daha çok eğitim, daha az eğlence programı izlemiş olabilecekleriyle açıklıyor ve ekliyor: Dahası zengin ebeveynler, çocuklarıyla birlikte televizyon izleyip anlayış geliştirebilecekleri açıklamalarda bulunur ve anlamlandırmalarına yardımcı olabilirler.

Çalışmayı yapan isimlerden Sainte-Anne Üniversitesi'nden Dr. Caroline Fitzpatrick, "Bulgularımız, çevreleyen ekranların çocukların öğrenme çıktıları üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini gösteriyor" diyor.

Konular

Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
Bir zamanlar ben de projesi nedir?
İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
Ders arası dil molası projesi nedir?
Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
Kaç temel lise açıldı?
Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
STEAM nedir?
5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
Eokul Öğrenci Ekranı