Özel meslek liseleri için yeni teşvik alanları belirlendi



Raylı sistemler, seramik ve cam, kuyumculuk, gemi yapımı, uçak bakım ve bilişim teknolojileri alanlarına eğitim öğretim desteği verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), eğitim öğretim desteği verilecek yeni özel meslek lisesi alanları raylı sistemler, metalurji, seramik ve cam, inşaat, kuyumculuk, tasarım, gemi yapımı, uçak bakım ve bilişim teknolojileri olarak belirlendi. Bakanlığın 9 yeni alanı daha sisteme eklemesiyle teşvik verilen özel mesleki alan sayısı 26'ya çıktı.

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, organize sanayi bölgelerinde (OSB) ve sanayi bölgeleri dışındaki özel mesleki ve teknik eğitim okullarında okuyan öğrencilere verilen teşviklerle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

2012-2013 öğretim yılından bu yana OSB içinde açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören öğrencilere verilen desteğin 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren OSB dışında açılacak özel mesleki ve teknik eğitim okullarına da verilmeye başlandığını hatırlatan Şamlıoğlu, geçen 4 yılda toplam 148 bin 989 lira eğitim ve öğretim desteği ödemesi yapıldığını kaydetti.

Şamlıoğlu, 2016-2017 eğitim öğretim yılı itibarıyla OSB içinde veya dışında açılan mesleki ve teknik eğitim okullarının 9. sınıflarında okuyan öğrencilere 4 bin 270 lira, diğer sınıf düzeylerinde ise öğrencilerin alan ve dallarına göre 4 bin 590 lira ile 6 bin 675 lira arasında değişen tutarlarda destek ödemesi yapılacağını belirtti.

ÇALIŞMA SEKTÖRLE BİRLİKTE YÜRÜTÜLDÜ

OSB içinde ve dışında açılan meslek liselerinde 23 bin 100 öğrencinin öğrenim gördüğüne işaret eden Şamlıoğlu, "Verilen bu maddi desteğin ve mevcut olumlu gidişatın yanı sıra 'Daha fazla neler yapabiliriz?' üzerine de çalışıyoruz." dedi.

Şamlıoğlu, mevcut alanların standartlarının revizesi ve yeni alanların destek kapsamına alınmasıyla ilgili bakanlık yetkililerinin, resmi ve özel mesleki ve teknik eğitim okullarının idareci ve öğretmenleri, özel okul dernek temsilcileri, Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) yöneticileri ile bir araya gelerek yürüttükleri çalışmada sona gelindiği bilgisini verdi.

Bu çalışma sonucunda raylı sistemler, metalurji, seramik ve cam, inşaat, kuyumculuk tasarım, gemi yapımı, uçak bakım ve bilişim teknolojileri gibi alanları da teşvik kapsamına almayı hedeflediklerini kaydeden Şamlıoğlu, "Yatırımcıların ve sektörün talebi doğrultusunda belirlenen bu alanların, özel mesleki ve teknik eğitim okullarımızı daha da güçlendirmesi ve nitelikli iş gücüne katma değer sağlaması ortak temennimizdir." diye konuştu.

Konular

Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
Bir zamanlar ben de projesi nedir?
İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
Ders arası dil molası projesi nedir?
Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
Kaç temel lise açıldı?
Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
STEAM nedir?
5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
Eokul Öğrenci Ekranı