ASİS hangi yaş grubu çocuklara uygulanıyor?



Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye´nin ilk yerli zekâ ölçeği değerlendirme sistemini bakanlık olarak gelecek dönem 4-12 yaş arasındaki çocuklara uygulayacaklarını bildirerek, “Her birisi değerli evlatlarımız arasından özel bir eğitime ihtiyacı olanları tespit edip, önümüzdeki yıldan itibaren onlara hak ettiği, hakkı olan, bizim de sorumluluğumuz olan eğitimi vermeye başlayacağız.“ dedi.

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi´nde bakanlık ve Anadolu Üniversitesinin iş birliğinde gerçekleştirilen Türkiye´nin ilk yerli zekâ ölçeği tanıtım toplantısındaki konuşmasında, en büyük değer olan insan işlendiği zaman en iyi neticenin alınabileceğini dile getirerek, "Düşünün ki elmas madeniniz var, ama işlemiyorsunuz. Herhalde ülkeye fazla bir katkısı olmaz. Altın madeniniz var ama işlemiyorsanız ülkeye fazla bir katkısı olmaz. Ne zaman altın ve elmasın ülkeye katkısı olur? Tespit edildiği, işlendiği ve halkın hizmetine sunulduğu zaman." diye konuştu.



Özel yetenekli çocukların her birinin birer mücevher olduğunu vurgulayan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Onları tanımamız, tanımlamamız, her birinin ihtiyacına göre özel sistemler oluşturmamız ve ülkemize katkıda bulunur hale getirmemiz lazım. Bugün tanıtılan program, inşallah önümüzdeki dönemde özel yetenekli çocukların eğitimi doğrultusunda bir başlangıç olacaktır. Birçok zekâ ölçer uluslararası sistem var. İşte o sistemlerin yanında ilk defa bizim hazırladığımız programı kullanacağız. Üretilen ölçme değerlendirme sistemini inşallah önümüzdeki dönemde Milli Eğitim Bakanlığı olarak 4-12 yaş arasındaki çocuklarımıza uygulayacağız. Dünyada genel kabul gören yüzde 1-2 altın, elmas, cevher var deniliyor. Bizim evlatlarımızın hepsi altın, cevher ama kimisi 24, kimisi 22 ayar, kimisi 18 ayar. Her birisi değerli evlatlarımız arasından özel bir eğitime ihtiyacı olanları tespit edip, önümüzdeki yıldan itibaren onlara hak ettiği, hakkı olan, bizim de sorumluluğumuz olan eğitimi vermeye başlayacağız." Yılmaz, ilk yerli zekâ ölçme sisteminin hayırlı olmasını diledi.



ASİS Zekâ Ölçeği

Millî Eğitim Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesinin iş birliğiyle ilk yerli zekâ ölçeği ve öncelikle özel yetenekli öğrencilerin tespitinde kullanılacak bir ölçek (ASİS) geliştirilmesine yönelik 24 Aralık 2015´te protokol imzalandı. Araştırma ekibi tarafından ölçeğin altyapısı oluşturularak, uygulayıcı eğitimin ilk kısmı tamamlandı.



Protokol ile bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında öğrenim gören 4-12 yaş aralığındaki özel yetenekli ve özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin bakanlığa bağlı rehberlik ve araştırma merkezlerinde tanılanmasında kullanılmak üzere bir zekâ ölçeğinin geliştirilmesi ve 2016-2017 eğitim öğretim yılında kullanılmaya başlanması hedeflendi. Ölçeğin geliştirilmesi tamamlandıktan sonra 3 yıl boyunca sadece bakanlık tarafından ve sınırsız olarak kullanılacak olması gelecek yıllarda özel yetenekli ve özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin yerli bir ölçek ile tanılanması sağlanacak.



Türkiye´nin ilk yerli zekâ ölçeği ASİS Zekâ Ölçeği, genel zekâyı ve bunu oluşturan ana bileşenleri objektif ölçen bir bireysel zekâ ölçeği. Prof. Dr. Uğur Sak ve ekibi tarafından Anadolu Üniversitesi ve Millî Eğitim Bakanlığının iş birliğinde geliştirilen testin 7 alt test, 276 madde, 4-12 yaş aralığı, bin 202 çocuk ile pilot uygulaması yapıldı. ASİS, bin 500´ün üzerinde çocuk ile geçerlilik ve güvenirlik çalışması toplumda 14 araştırmacı, 5 içerik uzmanı, 64 testör, 26 bölge, 190 okul, 6 bin 500´den fazla çocuk ve 2 yıl süren çalışma ile tamamlandı.

Konular

Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
Bir zamanlar ben de projesi nedir?
İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
Ders arası dil molası projesi nedir?
Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
Kaç temel lise açıldı?
Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
STEAM nedir?
5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
Eokul Öğrenci Ekranı