Boşnakça ve Arnavutça seçmeli ders olacak



Gelecek yıl okullarda Arnavutça ve Boşnakça seçmeli ders olarak okutulacak. Müfredata alınacak Arnavutça ve Boşnakça derslerinin programı ve materyalleri Trakya Üniversitesince hazırlanacak.

Öğrencilerin farklı kültürleri tanımalarını sağlamak, Türkiye’de yaşayan diller ve lehçeleri gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla “Yaşayan Diller ve Lehçeler” dersi kapsamında “Arnavutça” ve “Boşnakça” dillerinin de okutulması için Millî Eğitim Bakanlığı ile Trakya Üniversitesi Arasında iş birliği protokolü imzalandı.



Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’nde yapılan protokol kapsamında, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Boşnak Dili

ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı ve Arnavut Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı öğretim elemanlarınca Boşnakça ve Arnavutça öğretim programları geliştirilecek. Programların Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmasından sonra bu dillerin öğretimine yönelik materyal hazırlıkları yapılacak. Söz konusu dersler 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibariyle ortaokullarda seçmeli olarak okutulacak.



Protokol imza töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, Boşnakça ve Arnavutça dersi öğretim programlarının 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren ortaokullarda seçmeli olarak uygulanacağını ve öğretim programı ile materyal hazırlık çalışmaları sırasında protokol kapsamında Trakya Üniversitesinin yanı sıra Bosna-Hersek, Arnavutluk, Kosova ve Makedonya’daki üniversitelerin ilgili bölümlerinden de akademik destek alınacağını bildirdi.



Türkiye ile söz konusu bu ülkelerin kültürel, tarihi ve akrabalık bağları açısından önemine değinen Gençoğlu, her alanda karşılıklı ilişkilerin zaten var olduğunu, eğitim alanında yürütülen çok çeşitli çalışmalarla birlikte gerçekleştirilecek bu uygulamanın da öğrencilerin sosyal, duyuşsal ve bilişsel gelişimlerine önemli ölçüde katkı sağlayacağını belirtti.



TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, üniversite olarak misyonlarının ve açılımlarının Balkanlar olduğunu ifade ederek, adı geçen dillerin ders programlarının üniversitelerince hazırlanacak olmasının gurur verici olduğunu dile getirdi.



Daha sonra protokol, Gençoğlu ve Tabakoğlu tarafından imza altına alındı.



Öğrencilerin farklı kültürleri tanımalarını sağlamak, Türkiye’de var olan yaşayan diller ve lehçeleri gelecek kuşaklara aktarabilmek ve bu alanda toplumun ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının başlamasıyla birlikte 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında Adığece (Kiril alfabesine göre), Adığece (Latin Alfabesine göre), Abazaca, Kurmancca, Zazaca, Lazca ve Gürcüce dersleri okutuluyor.

Konular

Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
Bir zamanlar ben de projesi nedir?
İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
Ders arası dil molası projesi nedir?
Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
Kaç temel lise açıldı?
Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
STEAM nedir?
5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
Eokul Öğrenci Ekranı